Concentratieverbeterende middelen

Zo af en toe verschijnt in de massamedia een voorzichtig stuk over concentratieverbeterende middelen. Zoals bovenstaand fragment uit de Volkskrant van 3 februari jl. Het besluit met: ‘Uitkomst? Soms een licht positief effect op verwerkingssnelheid en concentratie. Maar het houdt niet over (…) Bovendien zijn er óók onderzoeken die juist uitwijzen dat oneigenlijk gebruik gepaard gaat met een negatief effect op slaagkansen en examencijfers. (https://www.volkskrant.nl/wetenschap/pilletje-ritalin-voor-je-examen-helpt-dat-nou~bc155e19/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F).’

Die artikelen gaan vaak in op ethiek, en zijn vaak afkeurend. Nu heb ik al eens een klein theoretisch -ik zou ze zelf nog eens moeten nemen- onderzoek gedaan naar de effecten van dit soort middelen. Ik stuitte op ampakine, modafinil (vermoeidheidsuitsteller) en methylphenidate. Onderzoek van Lieb en Franke toont aan dat de laatste twee medicijnen een cognitieve verbetering geven, van bijvoorbeeld 35 ELO-punten bij schaken. Niet gek. Zie:

En op https://renzoverwer.wordpress.com/2019/01/16/magische-doping-voor-de-concentratie-ii/ zei performance coach/atletiektrainer Henk Kraaijenhof:

‘Er zijn heel wat beroepen waarin het beter is niet in slaap te vallen tijdens de uitoefening ervan, of in ieder geval geconcentreerd te blijven.

Je buschauffeur op weg naar Spanje, je piloot op weg naar Kaapstad, je chirurg bij een langdurige operatie van 6-8 uur, de luchtverkeersleider of de soldaat die ’s nachts de wacht houdt. Dan kun je koffie drinken, als dat er is, maar sommigen zijn gevoelig voor cafeïne, hartritmestoornissen en je moet vaker naar de WC. Wat is er dan tegen bijvoorbeeld modafinil? Dat militaire onderzoekscentra nog eens extra onderzoek doen naar de werking en de eventuele risico’s ervan pleit voor ze. Modafinil is al meer dan 30 jaar oud en al heel lang in gebruik in bepaalde legers. Maar populair is het vooral onder academici die de dagelijkse concurrentiestrijd (to publish or to perish) aangaan met hun collega’s in de strijd om subsidies, budgetten, status en ego.’

Die zit! Wie het gebruik van cognitieverbeteraars onethisch vindt, zal wetenschappers voortaan naar de dopingcontrole moeten sturen. En ook studenten… Vooralsnog zijn er bepaalde mensen bij wie de middelen aanslaan, en anderen bij wie ze niets doen. Het zal dus nog wel even duren voordat we zo geniaal worden als de hoofdpersoon uit de film Limitless (2011). Een prachtfragment:

2 reacties

  1. Wat een onzin. Het gaat niet om ethisch of onethisch. Het gaat om gezondheid. Behalve als je kort na het gebruik toch doodgaat zoals bij het gebruik van “pervitin” tijdens WO2 door duitse militairen. Tegenwoordig heet dat crystal meth. Koningin Wilhelmina gebruikte dat ook. Misschien kreeg ze er een wat betere concentratie door, maar waarschijnlijker is dat haar pogingen om de democratie in Nederland na de oorlog af te schaffen hiermee verband hield.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s