Pieter Omtzigt en de immigratie

Wat behelst het immigratiestandpunt van Pieter Omtzigt?

De Volkskrant van afgelopen zaterdag schrijft in een artikel over Omtzigt:

Op TPO.nl, afgelopen week, vertelt journalist Roderick Veelo:

(…) Ik denk dat er een aantal zaken zijn blijven liggen onder Rutte. Bijvoorbeeld het asiel-migratie-vraagstuk, dat die geregeld kunnen worden met een Omtzigt. Omdat hij daar eigenlijk vrij duidelijke stappen in wil zetten.

Ik sprak hem in 2018 daarover. En Omtzigt zei toen al dat het VN-vluchtelingenverdrag niet meer van deze tijd is:

“Heel veel mensen die hier komen, willen hier graag een wat beter leven, maar zijn echt geen oorlogsvluchteling. Daar is sowieso het vluchtelingenverdrag nooit voor bedoeld. En daar zul je ook gewoon duidelijk moeten zijn dat je mensen ook terug kunt sturen naar het land waar ze vandaan komen.En dat komt natuurlijk constant veel te traag en veel te langzaam op.”

“Moet Nederland het vluchtelingenverdrag opzeggen, is wat jij ook wil?”

“Het moet veranderd worden zodat er ook veel meer regionale verantwoordelijkheid ligt. Zo’n vluchtelingenverdrag was niet bedoeld dat je een vliegtuig kunt pakken naar het land waar je het liefst wilt zitten.”

Kijk, dit zegt de PVV ook. Dit zegt JA21 ook. Ik denk dat dat echt iets is wat enorm veel, echt enorme aantallen mensen na aan het hart ligt. Die dat ook graag willen veranderen.

Op die website van Omtzigts partij staat:

Volgens de grondwet heeft de staat de taak de toelating en de uitzetting van vreemdelingen te regelen. De overheid bepaalt wie in Nederland aanwezig mag zijn en wie niet, gebaseerd op internationale en humanitair recht en ook op onze eigen politieke overtuigingen en normen.

Hoge migratiestromen zorgen ervoor dat migranten in Nederland jaarlijks een stad bijgebouwd moet worden.

Voorspelling is dat Nederland nog enkele miljoenen nieuwkomers gaan huisvesten als er geen beleid wordt gevoerd.

En in samenhang met de druk op de volkshuisvesting, het onderwijs, schaars basisvoorzieningen en overheidsmiddelen moeten keuzes gemaakt worden in de beperking van migratiestromen.

Het vluchtelingenverdrag veranderen, vergt echter een gigantische diplomatieke inspanning en of een Nederlandse regering + ambtenaren daar zin in hebben….

Omtzigt wil veel veranderen op allerlei terreinen.

Maar ook hij zal aanlopen tegen ‘de smalle marge van de politiek’, waar Joop den Uyl (in een andere tijd, 1978, en een andere context-) al op wees:

Zeker in een hoogontwikkelde industriële samenleving zijn abrupte beleidsveranderingen niet mogelijk. Men kan niet van het ene jaar op het andere de belastingdruk met 3% van het nationale inkomen opvoeren. Men kan evenmin van de ene dag op de andere bestuursstructuren grondig omvormen. Maar daarom zijn de kleine veranderingen niet onbelangrijk. De verlegging van het beleid met tien graden kan uiteindelijk het verschil zijn tussen oorlog en vrede.


Ontdek meer van Renzo Verwer, blogger/auteur

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Plaats een reactie