Toen Pechtold nog ontspannen was. De ode: “Pechtold Houzee”

pechtoldII.jpg

Pechtold Houzee / Volkert is een mietje

Vandaag verlaat Alexander Pechtold (D66) de Tweede Kamer. Zou hij nog wel eens aan het eerbetoon aan hem uit 2003 denken?

In dat jaar bracht Brigade M het lied Pechtold Houzee uit. Het is hier (schrik niet van de Russische tekens en klik op de linkerblauweknop) te beluisteren. Enkele zinnen uit de tekst:

Wie is de man waar wij op bouwen /

De man waar wij van houden

Wie is toch die democraat

De man die censuur haat

Wie geeft extreem-rechts een stem?

Pechtold houzee

Wat had Pechtold, destijds wethouder van onder andere cultuur, in Leiden, gedaan om deze ode te krijgen?

Eind 2002 vond een meerderheid in de Leidse gemeenteraad dat de band Brigade M. toegang tot de repetitieruimtes van het Muziekhuis (gesubsidieerd door de gemeente!) moest worden ontzegd. De naam van deze Sassenheimse rockgroep verwijst naar de Mussert-brigade; songs van hen heten bijvoorbeeld Eigen volk eerst en Schande voor ons ras. Drijvende kracht van de band was oud-CP’86-secretaris Tim Mudde.

Alle raadsfracties, behalve VVD en D66 wilden Brigade M weren, en stelden dat  “gesubsidieerde instellingen niet mogen worden gebruikt voor het verspreiden van racistisch gedachtegoed”.’

Pechtold, reageerde relaxed en nuchter:

“(…) die raadsmeerderheid schiet nou precies in de politieke kramp, waarin iedereen raakt als het om extreem-rechts gaat. Gaat het om extreem-links dan merk ik dat er sprake is van een heel andere politieke afweging dan als het woord extreem-rechts wordt gebruikt. Valt dat, dan zegt iedereen meteen “dat kan niet”. Zonder de precieze feiten te kennen. Die wil ik eerst boven tafel krijgen via dat gesprek. Als daaruit blijkt dat deze band teksten produceert die over de schreef gaan, gaan ze er meteen uit. Koste wat het kost zelfs. Maar dat wil ik wel eerst weten. (…) En verder vind ik dat de raad op deze manier wel heel veel reclame maakt voor een club die ze eigenlijk zo min mogelijk in het nieuws wil zien.”

En op de vraag welke popmuziek hij zelf leuk vindt, antwoordde de wethouder van cultuur:

“De ketchup-song. Dat vind ik wel een lekker nummer. Maar ja, dat is in het Spaans en daarbij weten we met z’n allen ook niet wat we zingen.”

Na enige druk deed hij de belofte om de huisregels van het Muziekhuis aan te passen in de hoop dat Brigade M “een knieval” maakt en zelf opstapt. Uiteindelijk mocht de band blijven oefenen. Pechtold zag geen juridische mogelijkheden om de band uit te oefenruimte te houden.

Vervolgens verhinderden nog een aantal Antifa’s een repetitie. Wat later kwam Brigade M met hun befaamde danknummer.

Voor zover ik weet is Pechtold in interviews nooit gevraagd naar zijn mening over het lied.

 

Brigade M stopte in 2005. Op een website lezen we als reden:

“Dat het merendeel van ons publiek (bij optredens dan) geen interesse toont in onze boodschap, slechts geïnteresseerd is in de ‘eigen’ beweging en nauwelijks over de grenzen kijkt. Wij hebben niet de illusie dat we ‘de mens’ kunnen veranderen, maar als we tijdens onze optredens op de Europese podia nog steeds uitingen van kortzichtig chauvinisme en reaktionaire uitingen moeten gadeslaan, dan is er iets mis met ons, of met hen.”

Tim Mudde is ‘experienced procesoperator’ las ik op zijn Linkedin. Hij speelde nog in de band Lustmoord en was in elk geval in 2014 actief als dierenrechtenactivist.

Zijn jongere broer Cas Mudde is politiek wetenschapper aan de universiteit van Georgia. Zijn proefschrift ging over extreem-rechts…. u kunt het hier lezen. Hij is gespecialiseerd in politiek extremisme en populisme en waarschuwt geregeld tegen ‘rechts-radicalisme’. Over populisme zei hij eens dat het ‘ook goede kanten had’, doordat het bepaalde thema’s agendeert.

Alexander Pechtold werd na zijn wethouderschap burgemeester van Wageningen en ging daarna de landelijke politiek in. Tot vandaag dus. In 2016 zongen Nick en Simon een lied voor hem.

2 reacties

  1. Zo zie je maar hoe macht corrumpeert en het denken en doen kan beïnvloeden. Men verkoopt zijn ziel aan de duivel om maar te kunnen ‘regeren’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s