Wally Tax: Paradiso-avond 5 juli

Op koningsdag kocht in Amsterdam 2 singletjes van Wally Tax. Iets verderop haalde ik ze uit mijn tas om ze nauwkeurig te bekijken en ik werd direct aangesproken door een man:

Wat een toeval! Wat leuk! Wij organiseren een avond over Wally Tax.

Wel, dat moet ik dan nu even aankondigen.

Vrijdag 5 juli houdt Paradiso deze Wally Tax-avond.

In 2023 zou ras-Amsterdammer Wally Tax 75 jaar zijn geworden. Als frontman van The Outsiders wordt hij gezien als de eerste internationale popster uit Nederland. De band, bestaande uit Leen Busch (drums), Appie Rammers (bas), Ron Splinter (gitaar) en Wally, trad op als het voorprogramma van The Rolling Stones en vergaarde internationale roem. In de jaren dat The Outsiders actief was, stond het viertal onafgebroken in de Top 40 en was een inspiratiebron voor vele bands, waaronder Nirvana. Nadat The Outsiders uit elkaar gaat, maakt Wally zowel solo als met andere bands nieuwe platen, zoals ‘Tax Free’, ‘Wally Tax’ en ‘Springtime in Amsterdam’. Ook schrijft hij voor anderen, waaronder ‘It’s Raining In My Heart’, waarmee Lee Towers zijn doorbraak beleefde. Op 10 april 2005 overlijdt Wally Tax. Ondanks zijn grote staat van dienst is er nooit een eerbetoon aan dit fenomeen uit de Nederlandse muziekgeschiedenis gewijd. Tot nu.

Wally Tax Tribute in Paradiso

Op vrijdag 5 juli 2024 is in Paradiso van 19:00 uur tot 23:00 uur een feestelijk evenement (dresscode 60-er jaren), dat bestaat uit:

  • Het tribute concert bestaat een gelegenheidsband aangevuld met wisselende muzikanten zoals Outsiders Leendert Busch en Appie Rammers, David Hollestelle (Wild Romance), Frank Paavo, Sin Banovic, Franklin Majid en Daniël Boissevain. Daarnaast spelen bands Lord Wanhoop en The Mocks ieder een set met covers van Tax en/of The Outsiders. 
  • Tijdens het concert wordt een LP van Wally Tax met niet-uitgebrachte nummers gelanceerd en wordt het startschot gegeven voor een fondsenwervingsactie voor een standbeeld van Wally Tax in Amsterdam-Oost.
  • Een expositie die avond van foto’s, schilderijen, LP-hoezen, boeken, documentaires, TV-en radiofragmenten.
  • De presentatie is in handen van spoken word artiest Diana Ozon, wie lang bevriend was met Wally Tax.

Grappig: vriend D. en ik belandden eind jaren negentig (weer) eens in café Welling, Amsterdam. In mijn herinnering een zondagmiddag, het regende en waren we naar een museum geweest? We belandden in een hoekje waar een man zat. We hebben circa een uur gepraat. Over Amsterdam, over spiritualiteit en waarschijnlijk ook kunst.

De man zei niet dat hij kunst maakte…en we wisselden ook geen namen uit.

Hij ging weg, wij gingen weg en direct daarna zei ik tegen D.: ‘Ik geloof dat we met Wally Tax van The Outsiders hebben zitten praten. Beroemd in de 60s en 70s vooral. Wat bijzonder dat hij niet vertelde wat hij deed…’

Wally Tax – The Outsider. Vrijdag 5 juli. Paradiso – Grote Zaal, Bovenzaal, Kelder. Zaal open: 19:30, Zaal sluit: 23:30, Hoofdprogramma: 20:00 Ticket € 30,00


Ontdek meer van Renzo Verwer, blogger/auteur

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Eén reactie

  1. I am sad that I shall not be able to be in Paradiso on 5 July, as I am in Australia. I send greetings to all involved and hope it will be a huge success.
    David Oliphant, formerly member of TaxFree.

Plaats een reactie