‘Eten is problematisch’

Krop sla kleurplaat

‘Eten is problematisch’,

zo stelt voedings- en duurzaamheidswetenschapper Louise O. Fresco in onderstaand filmpje (2023):

Fresco werd gevraagd vooruit te kijken en stelt dat kans groot is dat in 2033 een frikandel of een kapsalon niet meer te bestellen is. Ze zegt onder meer:

De kapsalon is een afschuwelijke calorieënbom met heel weinig voedingsstoffen, dus daar is geen enkele rechtvaardiging voor.

En:

Voedsel is een kwestie van koopkracht. De mensen die het slechtst eten, dat zijn ook de lagere sociale economische klassen.

Enkele dagen terug verscheen op Foodlog een artikel van Cécile Janssen dat hier bij aansluit. Onder de titel Gezond eten is duur omdat we niet armoedig willen eten analyseert Janssen de eventuele BTW-afschaffing op gezond eten en de kwestie gezond-ongezond. Ze neemt de vele debatten van de laatste tijd (Seidel, Kalshoven e.a.) als uitgangspunt en besluit:

“Voedingswetenschappers die zich nuttig willen maken,” prikkelt Kalshoven, zouden zich over de vraag moeten buigen “hoe de overheid kan helpen meer mensen in Nederland gezond te laten eten.”

Maar dat is onzin, zeiden zijn critici al. Armere mensen willen lekker gezond eten zoals rijke. Armoedig gezond vinden ze maar niks. Met dat argument schieten de ‘geen btw’-activisten zich in de voet omdat die 9% een armoedeprobleem blijkt. (…) Volgens Coffe kun je prima én gezond én goedkoop eten, maar je moet er wel voor kunnen koken en daar tijd in willen steken. Daar heb je die transactiekosten weer. En je moet ook nog eens durven te vertellen dat je soep maakt van het loof van je radijsjes. Het is creatieve armoe, heel lekker en gevarieerd. Hoe maak je dat hip en dan geaccepteerd? That’s the question.

We lezen hier veel nuttigs. Echter, hierover zal volgend jaar ongetwijfeld weer een debat komen.

Een wetenschapper laatst – ik ben zijn naam vergeten, hij kwam zelf uit ‘lagere’ kringen – zei dat als lagere sociale klassen het gevoel krijgen dat bepaalde voeding ze opgedrongen wordt, ze zich gaan afzetten.

Wat mij opvalt (1) is dat in dit debat de lagere sociaal economische klasse zelf nauwelijks aan het woord komt.

Sowieso valt op (2) dat in de vele gesprekken, ook hier, het onderwerp alcohol geschuwd wordt. Drank heeft nogal invloed op gewicht, gezondheid en functioneren. Dit gemis in het debat is niet per se erg, men kan nu eenmaal niet altijd alles bespreken. Maar ter aanvulling mijn verhaal over alcohol en mijn tijd als slijter: https://renzoverwer.wordpress.com/2023/07/05/gouden-tijden-voor-de-slijterij/


Ontdek meer van Renzo Verwer, blogger/auteur

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Plaats een reactie