Waarom u (bijna) geen stempas kreeg

Kleurplaat brief

Dit artikel is een GASTBIJDRAGE door Karel van der Weide. In Amsterdam-ZO werden ruim 1000 stempassen niet bezorgd. https://www.at5.nl/artikelen/223695/zon-1250-amsterdammers-kregen-geen-stempas-waardeloos-wilde-graag-mn-stem-uitbrengen. Ook in Noord en in de Rivierenbuurt kwamen passen niet aan.

Karel greep – mede- naar aanleiding hiervan de pen:

‘If you pay peanuts, you get monkeys’, zei oud-collega Wim ooit. Het beleid van PostNL om postbezorging te beschouwen als deeltijdbaan tegen minder dan het minimumloon, resulteert de laatste jaren in een forse uitstroom. Van het personeelsbestand in Amsterdam is een meerderheid senior en velen haken door fysiek malheur af. Versleten knieën, gescheurde enkelbanden, golfellebogen; de hele ziekenboeg komt voorbij. De in september doorgevoerde operatie Logisch Bezorgen, waardoor vele wijken groter werden, motiveert 50plussers evenmin. Het aantal klachten over de bezorging verdrievoudigde.

Al jarenlang huurt PostNL onderaannemers, niet alleen voor pakketten, maar ook om bij te springen in de postbezorging. Elke ochtend gaan (arbeids)migranten in gammele busjes en met oude bakfietsen de bergen post te lijf. Opleiding en begeleiding ontbreken; de arme jongens worden gewoon losgelaten. Naar urenregistratie en financiële afhandeling is het raden. Alhoewel, in 2020 constateert de arbeidsinspectie malversaties bij negen van de tien onderaannemers en een jaar later wordt PostNL in België zelfs beschuldigd van mensenhandel, fraude en deelname aan een criminele organisatie.

Wie denkt dat duizenden zoekgeraakte stempassen een incident is, komt waarschijnlijk bedrogen uit. Het voornemen van PostNL de bezorging terug te brengen naar vier dagen betekent nog minder geld om van te leven. Naar welke maatschappij wil je? Gaan we ziekenhuizen en scholen sluiten op maandag? Immers: hoe minder personeelskosten, hoe beter.

Mijn idee: gewoon alle post op de Dam dumpen, dat scheelt sorteerders, bezorgers en chauffeurs. Of iedereen een postbus.

De mensen komen hun post dan maar lekker zelf halen.

Eigenlijk had iedere postbezorger de levering van stempassen moeten saboteren, dan waren fatsoenlijke beloning en arbeidsomstandigheden van iedereen vast een thema geworden bij de verkiezingsdebatten.

Karel van der Weide (Amsterdam) is postbezorger. Hij was schaker, hij was SP-politicus.


Ontdek meer van Renzo Verwer, blogger/auteur

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Eén reactie

Plaats een reactie