De Laurierboom: dit jaar geen Hing Ting-match, maar wel tweewekelijks zelf snelschaken

Schilderij in de Laurierboom, gemaakt door stamgast Piet Ruhe. Te koop!

De Laurierboom, spellen- en gewoon café, organiseert veel. Vooral heeeeel errug veeeeel kaarttoernooien, heb ik de indruk. En schaken.

Vorige week bijvoorbeeld werd het jaarlijkse Laurierboom-invitatietoernooi gehouden.

Op zaterdag wonnen Casper Schoppen en Erik van den Doel het rapid-toernooi; zondag pakte Schoppen ook het snelschaken met 2-1. Hij versloeg Miguoel Admiraal – die behalve door zijn goede spel en sympathieke persoonlijkheid ook opvalt door als een van de weinige goede, jonge schakers… te roken!

Een uiterst eenzame bezigheid bij toernooien, zo begreep ik. Nu krijgt zijn maatschappelijke carrière voorrang, de beurs lonkt.

Verder heeft de Laurierboom een jaarlijkse match met Hing Ting Lai. In 2019 schreef ik daarover: https://renzoverwer.wordpress.com/2019/06/17/hing-ting-l-ami-haast-ratsma-snelschaken-in-de-laurierboom-en-het-publiek/

Dit jaar gaat die traditionele snelschaakmatch niet door. De heren Vrolijk en Lai zijn naar verluidt véél te druk (carrière en zo) om zich met zo iets vulgairs als schaken bezig te houden 🙂

Voetvolk

Voor de gewone schaker valt er genoeg te beleven in de boom. Je kunt een bord uit de kast trekken en volledig losgaan. Bovendien is er twee keer per maand een snelschaaktoernooi. Meedoen is gratis, plezier is gratis. De winnaar krijgt een fles wijn, de tweede prijs is een speciaalbiertje, de derde een gewoon biertje. Non-alcoholica mogen vast ook.

Er spelen doorgaans schakers tussen de pakweg 1300 en 2200 mee en je kunt zomaar ingedeeld worden tegen iemand die een personage was in een boek van een wereldberoemde Nederlandse schrijver – ja, ook ik maakte het mee.

Zes tot veertien mensen zitten even een avondje in hun eigen cocon. Hoewel cocon… Je moet wel tegen kroeglawaai kunnen en tegen de enkele schat die zegt: ‘Wat doen ze daar voor spelletje, wat zijn dat voor poppetjes??’

Snelschaken in De Laurierboom, Laurierstraat 76, Amsterdam. De volgende data zijn 6 september en 20 september. Begin: 20.00 uur. Einde: dat wisselt. Opgeven vooraf hoeft niet, je loopt gewoon binnen.


Ontdek meer van Renzo Verwer, blogger/auteur

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Plaats een reactie