Lai – L’ Ami. Haast – Ratsma. De Laurierboom en de sociale schakers

match.jpg

Erwin l’Ami (l.) – Hing Ting Lai. FOTO: Gerard Sanderse.

Veertig man die rondom twee borden staan. Een leuk, ruim café. Barkeepers als Jan en Hélène die de sfeer begrijpen. Zachte muziek, licht rumoer.

Afgelopen zondag vond in café De Laurierboom de jaarlijkse snelschaakmatch van Hing Ting Lai plaats. Dit jaar speelde hij tegen Erwin l’Ami; als side event (niet mijn term, maar die van de organisatie) speelden Anne Haast en Rosa Ratsma. Ze schaakten dertig partijen met het tempo van 3 minuut p.p. + 2 seconden increment.

Eén van de vele aardige dingen van zo’n match is het publiek. De toeschouwers bemoeien zich namelijk met de spelers. Niet tijdens een partij, maar tijdens rustmomenten wordt geadviseerd bij het leven.

Bij tennis hoor je natuurlijk  ‘Kom op Kiki’ – en Kiki Bertens zal dat ook wel horen en er mogelijk door gestimuleerd worden. Profwielrenners staan bekend om hun toegankelijkheid en ze krijgen ook adviezen voor de koers: ‘Aanvalluh, jongen!’ Maar bij deze snelschaakmatches gaat de bemoeienis veel verder. Toeschouwers kennen de spelers vaak persoonlijk; hebben soms wel eens tegen hen gespeeld.

In de eerste rustpauze na 6 partijen adviseerde IM Jasel Lopez aan Rosa Ratsma (ze stond met 0.5 – 5.5 achter…):

Je moet sneller spelen, zeker als je maar 1 minuut over hebt. Niet naar winst zoeken. doen. dat is mijn 10-cents-tip.

Hij zei het haast verontschuldigend, maar Rosa ging haar best doen, zei ze.

Toen het in de herenmatch 15-11 was voor Hing Ting was, werd er gepauzeerd. Erwin zocht buiten het café enige rust… Die hij niet kreeg. Uw verslaggever en Peter Doggers stonden daar namelijk ook.

Doggers, bier in de hand:

Kiki Bertens had vandaag in Rosmalen VIJF matchpoints en verloor. Dat kan hier dus ook (…)’. Ook ik – wijntje in de hand – kon het niet nalaten iets toe te voegen: ‘Je moet porberen het per partij bekijken, Erwin, niet aan je achterstand denken.’

Wij samen: ‘We zijn voor jou Erwin, terwijl bijna iedereen hier Hing Ting-supporter is’ (Of dit helemaal klopt, is de vraag. Maar het klinkt wel leuk.)

Erwin dacht er het zijne van. Hij bleef rustig en kwam – dankzij of ondanks onze adviezen – terug  tot 14-15. Hieronder het filmpje van de beslissende partij:

Het publiek was ook zijn eigen vermaak. Er werd veel gesproken, voorgesteld, herinneringen opgehaald. Er werd genetwerkt zou je kunnen zeggen, alleen hier niet die afgrijselijke kantoortaal die Japke-D. Bouma zo fraai beschrijft en betrijdt, maar Pf6-d5, het Siciliaans en de toreneindspelen. De roddels, en ‘leeft die en die nog?’

Arnfried Pagel kwam nog ter sprake, de multiculturele samenleving werd uitgeanalyseerd. Bij vijftigers en zestigers kwam het gesprek soms op pensioenen, ik luisterde aandachtig mee en bemoeide me er ook mee. Yasser Seirawan vertelde, toen ik hem er naar vroeg, over Inside Chess (1988-2000) en had boeiende anekdotes over hoe zijn blad ten onder ging: door onder andere de komst van internet. Yasser lachte erbij.

De strijd

George Orwell noemde sport ooit ‘war minus the shooting’. En er werd gevochten!

Bij de vrouwen was de strijd tamelijk eenzijdig: Haast won met 16-2, maar niet zonder strijd. Bij de mannen won Hing Ting met 16-14. Een met schaken gestopte toeschouwer stelde dat het vorig jaar (Van Wely – Hing Ting 25-25 ) spannender was.

Als Loek er is, is er meer dynamiek. Loek is een persoonlijkheid, je voelt zijn wil tot winnen. Hij gaat tot het gaatje, op en buiten het bord. en vandaag… Hing Ting en Erwin zijn goed hoor. Maar ze schuiven. Met Loek is dat gewoon anders.

Stevige woorden, maar ook nu was er bijzonder veel spanning – voor iemand als ik. Hing Ting sprak direct na afloop tegen Erwin de vriendelijke woorden: ‘Jij bent beter in de opening en in het eindspel. Ik ben praktischer, denk ik.’ Erwin beaamde dit.

De damesmatch werd na 16-2 gestopt. Vervolgens namen Ratsma en Haast het op tegen wie maar wilde. Zo zagen we een immer glimlachende Henk Jan Visser 2-2 maken tegen Anne Haast. Ratsma droeg haar nederlaag waardig. Ze speelde nog tegen onder meer Manuel Bosboom, waarbij Manuel lesgaf:

Bij de prijsuitreiking was er applaus voor de spelers, het café, de sponsors… en uiteindelijk hoorden we:  ‘Dank dat u allen aanwezig was.’

Schaakjournalist Doggers riep:

‘Applausje voor jezelf! ‘

Het was een waardige afsluiter van een middag waarin het publiek zo’n enorme rol speelt.

 

UITSLAGEN

Erwin l’Ami – Hing Ting Lai: 14-16

Tussenstanden o.a.: 0-3 , 6.5-5.5, 11-13, 11-15 en 14-16

 

Anne Haast – Rosa Ratsma 16-2

3-0, 6-2, daarna liep Anne uit naar 16 -2

 

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s