“Racisme”

achterflap zwartkijkers
 

Socioloog Herman Vuijsje betoogt in zijn prachtboek Zwartkijkers (2018) dat racisme een product is. En wel een product waar veel in Nederland vraag -veel instanties/mensen die zich ermee bezighouden- naar bestaat, en weinig aanbod van is. Het gevolg is dat mensen gaan zoeken naar voorvallen van ‘racisme’.

Een voorbeeld daarvan staat in een artikel van vandaag op de NOS-site. Quote:

Een van de vriendinnen, Sohna, sprak woensdag in de show van dj Fernando Halman op radiostation FunX over het plan en haar eigen ervaringen met racisme. “Het ging om heel veel van die kleine opmerkingen”, zei ze. “Bijvoorbeeld over mijn haar, tijdens het luizenkammen. Ik heb een beetje kroes, krullend haar, en toen zei een klasgenootje: “Je lijkt echt op een heks.”

Dit nu is een belachelijke redenering. Dat uitmaken voor heks is van dezelfde categorie als uitmaken voor dikke, rooie, kleintje, schele of heks als iemand er op andere wijze als heks uitziet. Alleen kunnen die anderen geen beroep doen op racisme als ze worden uitgescholden.

Eenzelfde verhaal zien we bij ‘islamofobie’ of ‘discriminatie’ van moslims op scholen, waar wel eens een rapport over verschijnt. Als een kind van buitenlandse – of moslim afkomst erbij betrokken is, heet het discriminatie/racisme/islamofobie, maar als een blank kind gepest wordt, is er geen naam voor. En geen subsidie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s