Aan de slag met poëzie!

woordentemmen_8_vormforensen_0.jpg

Woorden temmen.

Zo heet het boek dat het jonge dichtersduo ‘Kila en Babsie’ begin dit jaar publiceerde. Maar… zijn woorden te temmen? Ik vroeg het Kila van der Starre:

‘Haha.
Woorden zullen natuurlijk altijd een beetje wild blijven, hoezeer je ze ook temt. In ons poëzie-doe-boek willen we mensen echter helpen om de woorden in gedichten te temmen omdat er veel mensen zijn die denken dat poëzie moeilijk, saai, en suf is. Of: ‘niets voor mij’. Terwijl het zo zonde is om poëzie helemaal aan je voorbij te laten gaan. Zoals we in de inleiding van het boek schrijven maakt poëzie ons gelukkiger en dat gevoel gunnen we iedereen.’
Een mooi uitgangspunt!  En hun enthousiasme voor poëzie lees je van elk gedicht af.

Ze geven een selectie van hun favoriete gedichten; voor ieder uur van de dag eentje. Zo zien we verzen van onder meer  Hans Faverey, C. Buddingh’, Jules Deelder, Annie M.G. Schmidt, Rodaan Al Galidi en Tjitske Jansen.

Van der Starre en Babette Zijlstra (Babsie) zijn wild van woorden en poëzie. Ze leggen begrippen als metrum, witregels en grenzen van de lyriek uit, maar zijn daarbij zelden saai. Centraal staan namelijk de gedichten zelf en hun persoonlijke ervaring daarbij. Zo vertellen ze, naar aanleiding van gedichten over liefdesverdriet, ruzies, verliefheden en ellende.

Over A. Marja’s beroemde gedicht

Ik heb je alles gegeven

een kind

een maandsalaris

en een gedicht

Wil je nu even kijken of het eten klaar is?

geven de dames grappig en tot nadenkend commentaar. Babsie klinkt wat naïef als ze vertelt dat ze vroeger dacht dat het door een vrouw geschreven was….maar hebben wij niet allemaal irrationele gedachten?

Van Tjitske Jansen drukken Kila en Babsie een tragikomisch gedicht af dat ik niet kende. De idioot op het dak heet het, en het gaat over stalking.

Van der Starre en Zijlstra geven bij elk gedicht schrijf- en analyseoefeningen: van een brief met een betekenisvolle witregel schrijven, tot vragen over taaltechnische zaken – hoe vaak het woord ‘ik’ voorkomt in een gedicht.

Dát nu doet mij te veel denken aan mijn middelbare schoolboeken over literatuur, dus dergelijke opdrachten vind ik het minst interessant. Dit zegt echter veel over mij – ik behoor dan ook niet helemaal tot de doelgroep van dit boek vermoed ik.

Klopt dat?

Van der Starre: ‘Voorzover wij kunnen overzien wordt het boek vooral gekocht door:
– Mensen die op de drempel staan van de poëzie en een duwtje (maar wel een met handvatten binnen handbereik) willen om in de poëzie te duiken;
– Docenten Nederlands etc. Soms wordt Woorden temmen op middelbare scholen gebruikt. En bijvoorbeeld aan de Universiteit Antwerpen is het boek verplicht gesteld voor alle (400!) eerstejaarsstudenten in de letteren. Het boek is echter voor iedereen die poëzie leuk vindt, dus ook voor jou!’

Kila van der Starre, Babette Zijlstra / Woorden temmen : 24 uur in het licht van Kila & Babsie. Uitgeverij Grange Fontaine, 2e druk juli 2018. 114 Pagina’s. Te verkriijgen bij boekhandel en bol.com.

Kila van der Starre is literatuurwetenschapper en doet bij de universiteit van Utrecht promotieonderzoek naar ‘poëzie buiten het boek’. Ze lanceerde ook de website straatpoezie.nl

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s