Schaker Anton Rosmuller overleden: ‘Ik hunker mijn hele leven naar liefde en betekenis’

Kleurplaat schaken

Afgelopen dinsdag is de kleurrijke schaker en dichter Anton Rosmuller overleden:

Antonius Joseph Maria Rosmuller (…) was een markant figuur in Utrecht, dichter, levensfilosoof en lid van Paul Keres sinds mensenheugenis. Schaakmentor voor velen, en tot het laatst een geduchte tegenstander achter het bord.

Anton werd sinds afgelopen vrijdag verzorgd in het Diakonessenhuis, waar vrienden hem dagelijks bezochten. Op dit moment is nog niets bekend over de uitvaart. Zodra we meer weten zullen we dat delen.

In een Paul Keres Bulletin (1976) bracht hij verslag uit van een schaakreis:

(….) Verslagen, door de regen niet te verdragen schaaklawaai in de speelzaal, maakte ik een afgrijselijke blunder in de eerste partij wat verder spelen me totaal vergalde. Als 80e met 3 uit 10 nam ik afscheid van dit toernooi om hier nooit meer terug te komen. Maar omdat ik hier nu al voor de vierde keer geweest ben, zal ik volgend jaar wel weer vergeten zijn hoe erg ik het lawaai en het opdringen van de mensenmenigte rond je bord vond en zal alleen nog weten hoe mooi de ogen van Nieves Garcia waren, de Spaanse kampioene, hoe rustiek Berga lijkt aan de voet van de Pyreneeën, hoe sexy fraulein Bellen aan de rand van het zwembad lag te bridgen, hoe ziek Van Baarle en Westerveld waren, hoe sardonisch Cordovil kan lachen, een zalige met kleine schaakschokjes ronddraaiend en fijnwrijvend alsof het de ballen van Debarnot waren die hij de volgende dag moest verpletteren etc. (…)

De stijl doet mij een beetje aan A. Moonen denken.

Op https://www.ucsderodeloper.nl/ maakte Kees Volkers een mooi In Memoriam. Een fragment:

De meesten zullen hem echter kennen van de schaakkraam op Koninginnedag en Koningsnacht. Ik weet niet precies hoe lang, maar het moet meer dan 25 jaar zijn geweest dat hij de stoep, zijn huis, wc en bieropslag in de Oranjestraat 24 uur lang onbaatzuchtig ter beschikking stelde aan de schakers van De Rode Loper. Terwijl buiten onder het credo ‘Zin in een vluggertje?’ 24 uur lang driftig werd geschaakt, lag Anton meestal gewoon op de bank in de kamer naar een sportprogramma te kijken, terwijl Jan en Alleman zijn huis in- en uitliep.

Ik behoorde niet tot de inner circle van Anton, maar zag hem buiten de schaakevenementen toch regelmatig en dat waren altijd vrolijke ontmoetingen. Anton was een fervent wandelaar en daarom wist hij dat ik wandelgidsen maakte. Een jaar of 15 geleden kwam hij in café Ledig Erf op het idee om een wandelgids ‘buiten de binnenstad van Utrecht’ te maken.

Anton publiceerde enkele boeken. De KB-catalogus op kb.nl https://webggc.oclc.org/cbs/DB=2.37/SET=4/TTL=1//CMD?ACT=SRCHA&IKT=1016&SRT=RLV&TRM=anton%20rosmuller&LNG=NE biedt de volgende vier titels:

Boeken1.God koos CruijffRosmüller, Anton / [uitgeverij niet vastgesteld] / 1 januari 2000
Boeken2.Stil verdrietRosmüller, Anton / Studio VoetNoot / [2000?]
Boeken3.Wandelen buiten de binnenstad van UtrechtVolkers, Kees / 2e dr / Gegarandeerd Onregelmatig / 2010
Boeken4.Wandelen buiten de binnenstad van UtrechtVolkers, Kees / 1e dr / Gegarandeerd Onregelmatig / 2008

De schaker Rosmuller

Op https://www.chessgames.com/player/anton_j_rosmuller.html staan partijen van hem. En ook dat zijn laatste FIDE-rating 2058 is en zijn hoogste rating ooit 2173 was.

Op utrechtschaak.nl zegt oud-Nederlands kampioen Rini Kuijf:

wo 17-05-2023 08:58Rini Kuijf
Dat is triest nieuws.Ik ken Anton sinds kort als de man met een even krankzinnig als verbluffend nieuwtje in een partij tegen X Met wit deed hij na 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pc3 Lb4 4. e5 c5 5. a3 Lxc3 6. bxc3 Pe7 7. Dg4 0-0 8. Dd1!!???X volkomen verbijsterd achterlatend.

Rosmuller won het Open Kampioenschap van Utrecht in 1976. Hij speelde ook in de meesterklasse. In 2002 won hij bij het Hogeschool Zeeland-toernooi van (toen nog IM) Karel van der Weide.

Anton zei me later hierover:

Het was een leuke partij, al deed ik dingen fout. En wat lijkt Karel op zijn vader! Hun manier van doen, hoe ze praten. Ik weet niet of Karel het wel zo leuk vindt dat ik dit zeg….

Voor mij is het leuk, winnen van een meester. Voor hem is deze partij natuurlijk balen. Hij is hier aan het werk en zo’n nederlaag kost hem geld. Ik ben lekker op vakantie en schaak nog wat.

Hij lachte erbij. Ik zag hem nog eens in schaakcafé het Ledig Erf en hij kwam langs bij Boekhandel Van der Galie waar ik werkte.

Anton vertelde hier over zijn privéleven: https://www.yumpu.com/nl/document/view/20198490/anton-rosmuller-voetspoor

‘Ik wandel en ik zing. En soms beleef ik waarachtig een geluksmoment’.

‘Ik hunker mijn hele leven naar liefde en betekenis. Ik kan absoluut niet tegen eenzaamheid.’

‘Het is belangrijk dat je gevoelens een uitweg vinden. Ik kan dat met taal bewerkstelligen’.

Anton Rosmuller (1947 – 2023).

2 reacties

  1. Rosmuller was een pionier op het gebied van crowdfunding; Jan en alleman werden aangeklampt om zijn reis naar Ibiza te financieren. De dankbare Rosmuller na terugkomst: ‘Daar heb je mijn 10-euro-vriend!’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s