Wereldrecord kloksimultaan van Sipke Ernst

Diagram dat de beginopstelling van de schaakpartij geeft.

Schaakgrootmeester Sipke Ernst (1979) heeft onlangs het wereldrecord kloksimultaan op 47 borden gezet. Hij en zijn tegenstanders kregen 2 uur bedenktijd. Ernst behaalde 35 punten oftewel 74 procent. Meer informatie staat op: https://www.schaaksite.nl/2022/11/20/sipke-ernst-schaakt-wereldrecord-kloksimultaan/

Ik stelde Ernst enkele vragen over zijn wereldrecordpoging.

Was het zwaar? Karel van der Weide ziet een simultaan overigens als een vorm van prostitutie…

“Het viel mee. Ik ben fysiek in behoorlijk goede conditie, maar uiteindelijk heb ik slechts 6,5 km gelopen en had ik op het einde ruim voldoende tijd over voor mijn laatste 10 borden. Ik was aardig voor mijn tegenstanders; heb in veel betere stellingen remise aangeboden om de doelstelling van 33 punten uit 45 partijen te halen.

Moest je rennen?

“Niet echt. Je hebt maximaal 4 uur voor 47 tegenstanders, dat komt neer op ongeveer maximaal 5 minuten per partij. Als de tegenstander de volle bedenktijd gebruikt, betekent het dat je bij elk bord min of meer onmiddellijk een zet moet doen.”

Snel…

“Het is tegen veel spelers voldoende, maar tegen de sterkere spelers mis je wel eens wat.”

Maar, zeg ik dan naïef, jij bent grootmeester, dus goed in patroonherkenning https://www.kingpinchess.net/2016/10/chess-psychology-and-father-christmas-as-love-god/ . Jij ziet toch veel?

“Ik was best snel, maar wel slordig en heb dus in veel partijen materiaal weggegeven.”

Zou Magnus Carlsen het beter doen dan jij?

“Carlsen zou het veel beter doen. Zijn patroonherkenning is uiteraard veel beter dan die van mij. Dat weggeven was hem niet, of amper, overkomen.”

2 reacties

  1. Hallo Renzo heel Leuk stuk , ja en aan patroon herkenning moet ik ook nog aan werken, en altijd maar werken, en ja Rust roest, en arbeid Adelt, maar adel arbeidt niet, we zien ons groet. Hans >N

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s