De zwaarste Giro ooit

Zaterdag 6 mei aanstaande start de106e editie van de Giro d’Italia.

De zesde editie in 1914 was ongetwijfeld de zwaarste. De Giro’s ervoor waren gereden op punten, in deze Giro ging het voor het eerst om de eindtijd. De renners reden 3162 kilometer in slechts acht etappes.

Favorieten waren onder meer Lucien Petit-Breton, de eerste tweevoudig Tpur-winnaar en Luigi Ganna. Zij haalden de finish niet. Onderweg gebeurde er veel, zo lezen we op https://www.touretappe.nl/giro-historisch/1914-zwaarste-giro/

 Zo werd de 428 kilometer lange etappe van Bari naar l’Aquila de zwaarste etappe ooit. Na 19 uur en 20 minuten fietsen bereikte Luigi Lucotti als eerste de finish. Achter hem zich bevond zich een waar slagveld. Van de 81 gestarte renners bereikten er slechts 8 de finish. De klassementsleider, Guiseppe Azzini, werd pas een dag later, meer dood dan levend, in een graanschuur teruggevonden.
Het sterkste team in die tijd was van Bianchi. Zij deden er alles aan om als eerste Milaan te bereiken. Zo werd door hen het gerucht verspreid dat de drie eersten uit de etappe naar l’Aquila zich tegen de zwaarste bergen omhoog hadden laten trekken door de volgauto’s. Ook verscheen er een anonieme brief, waarschijnlijk afkomstig van de ploeg van Bianchi, waarin stond dat Alfonzo Calzolari ‘nooit deze Giro zou winnen’.

Calzolari (1887-1983) won hem wel, met bijna twee uur voorsprong op de nummer twee en 17 uur op de nummer acht.

Eindklassement Giro 1914:

  1. Alfonso Calzolari (Stucchi): 135hr 17min 56sec
  2. Pierino Albini (Globo) @ 1hr 57min 26sec
  3. Luigi Lucotti (Maino) @ 2hr 4min 23sec
  4. Clemente Canepari (Stucchi) @ 3hr 1min 12sec
  5. Enrico Sala (independent) @ 3hr 59min 45sec
  6. Carlo Durando (Maino) @ 5hr 12min 22sec
  7. Ottavio Pratesi (Alcyon) @ 7hr 20min 58sec
  8. Umberto Ripamonti (aspirants, unsponsored class) @ 17hr 21min 8sec

Highest placed independent rider: Enrico Sala.

Winning team: Stucchi.


Ontdek meer van Renzo Verwer, blogger/auteur

Abonneer je om de nieuwste berichten per mail te ontvangen.

Plaats een reactie