BTW op boeken. Herkent iemand deze actie?

Kleurplaat tong uitsteken

1969. De overheid had weer eens extra poen nodig. En zo werd in Nederland de extra belasting BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) op producten en diensten ingevoerd. Een extraatje voor de staat, waardoor ze weer extraatjes konden uitdelen.

De befaamde sigaar uit eigen doos…

Van begin af aan gold er een hoog tarief op zogenaamde luxe … en een laag tarief, waaronder bijvoorbeeld groenten en de meeste boeken vielen. Het CBS meldde o.a.:

Het lage btw-tarief kent in Nederland sinds de introductie een vrij vlak verloop. Bij de introductie van de btw in 1969 bedroeg het lage tarief 4 procent, dat werd in 1984 verhoogd naar 5 procent en in 1986 volgde een verdere verhoging naar 5,25 procent. In 1987 kreeg het lage tarief zijn huidige niveau van 6 procent.

In 2018 verhoogde een van die kabinetten-Rutte een verhoging van die 6% – ook voor boeken dus – naar 9%. De boekenbranche protesteerde een beetje, in mijn herinnering.

In 2024 kondigde het aantredende kabinet Wilders-Omtzigt ** een stapsgewijze verhoging van het BTW-tarief van 9% naar 21% aan. Voor commentaar hier op, zie bijvoorbeeld https://reportersonline.nl/regeerakkoord-2024-btw-op-boeken-kranten-en-diverse-cultuuruitingen-gaat-omhoog-reacties/

Voor de belastingdienst golden al belangrijke onderscheiden in diverse boeken. 6% voor dit, 21% voor dat. Komt allemaal erg willekeurig op me over. Enfin, literatuur en normale non-fictie vallen onder het lage tarief – en dat nu gaat naar 21%.

En toen trok ik gister een boek van I.B. Singer uit de kast. En vond deze boekenlegger:

Een pleidooi voor nul procent. Ach waarom eigenlijk niet een belastingKORTING op boeken?

Goed, dit was kennelijk een actie van de boekenbranche. Komt over als iets uit eind jaren tachtig/begin jaren negentig? Waren er specifieke uitgevers/schrijvers/boekhandels initiatiefnemers en actievoerders? Gebeurde er meer? Weet iemand meer?

** Jajaja, ik weet dat het kabinet anders heet. En toch noem ik ons kabinet zo; u kunt vast raden waarom.


Ontdek meer van Renzo Verwer, blogger/auteur

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Plaats een reactie