Journaliste en etiquette-expert Beatrijs Ritsema is op 69-jarige leeftijd overleden. Op https://nos.nl/artikel/2467906-etiquette-expert-en-columnist-trouw-beatrijs-ritsema-69-overleden lezen we onder meer:
In al die tijd veranderden de vragen van indieners niet wezenlijk, vertelde ze een paar jaar geleden aan Trouw. Ze was het dan ook niet eens met de constatering dat de samenleving ‘verhufterde’. “Dat wordt al twintig jaar geroepen, maar ik constateer dus dat mensen juist veel beleefder zijn geworden.”
Ik vind Beatrijs een boeiende schrijfster. Uit een stuk op de HP/De Tijd-site dat ik op de een of andere mysterieuze wijze niet kan linken, schrijft ze hartelijk over de frauderende psychologieprofessor Diederik Stapel:
‘Ik vond Ontsporing een heel lezenswaardig boek over een intrigerend onderwerp. In ieder mens vindt een strijd plaats tussen jezelf conformeren en jezelf onderscheiden van de anderen. Diederik Stapel heeft die twee tendensen net op de verkeerde manier botgevierd. Hij stak zijn nek boven het maaiveld, waar dat niet moest, en hij paste zich aan de gegroeide situatie aan, waar dat ook niet moest. En waarom? Waarschijnlijk gewoon omdat het kon. Maar eerlijk is hij wel. De scène van de professor die ongebruikte vragenlijsten stiekem wegwerkt in de oud-papierbak en het niet aan proefpersonen uitgedeelde snoepgoed zelf maar opeet zal ik niet snel vergeten.’
Ritsema was kritisch over de sociale psychologie, een vak dat ze zelf gestudeerd had: https://www.beatrijs.com/als-iets-vergezocht-is-klopt-het-meestal-niet/ En ik weet van nog een column waarin ze schreef over het onderzoeksmoeras van de psychologie: de vele moeite die je moest doen en de zeer ‘kleine’ conclusies en bewijzen die dat opleverde.
In man-vrouw-zaken was Beatrijs nuchter. Ze was kritisch over het najagen van pseudoromantiek, over het verheerlijken van emoties en ze nam vaak op voor mannen. Ik herinner me een column waarin ze vrouwen die in het openbaar allerlei mannen affakkelden, veroordeelde.
‘De man as such zit tegenwoordig vaak in het verdomhoekje en dan vind ik het leuk om het voor hem op te nemen’, zei ze me – ik ontmoette haar een of tweemaal.
Ook kreeg ik van haar te horen wat ze mijn boek De liefdesmarkt (2011) vond. ‘Goed en leerzaam, een echt inkijkje in een mannenleven.’
De schat!
Ik zal haar persoonlijkheid en kritische blik missen.
Mooi eerbetoon Renzo. Beatrijs was inderdaad oké.