Machteld van Foreest (15) jongste dameskampioene ooit

Fianchetto bij schaken

Machteld van Foreest is in Groningen Nederlands dameskampioene schaken geworden. Ze won de beslissingsmatch met regerend kampioene Haast met 2-0. Ze is met haar 15 jaar de jongste kampioene bij de vrouwen ooit. Haar overgrootvaders, de broers Dirk en Arnold, wonnen eind 19e eeuw beiden driemaal het Nederlands kampioenschap. Jorden van Foreest werd in 2016 Nederlands kampioen en zijn jongere broer Lucas in 2019.

Op https://www.rtvnoord.nl/nieuws/986409/groningse-machteld-van-foreest-15-is-jongste-nederlands-kampioen-schaken-ooit zegt Machteld:

‘Toen ik me geplaatst had voor de match met Anne had ik wel het idee dat ik een kans had op de titel. Eerder had ik het moeilijk tegen Maaike (Keetman, red) en Anna-Maja (Kazarian, red). Toen ik dat overleefd had, dacht ik ook al wel dat ik een kans maakte.’

Op https://www.schaaksite.nl/2022/12/31/machteld-van-foreest-jongste-dameskampioene-ooit/ staat een inhoudelijk verslag van het NK, inclusief enkele partijen van Machteld.

Vijf jaar geleden recenseerde ik de documentaire over de familie Van Foreest waarin de kinderen met o.a. schaken werden opgevoed: https://renzoverwer.wordpress.com/2017/06/26/van-foreest-liefdevolle-fanatieke-familie/

Aangaande Machteld stelde ik:

“Wat me zeer opviel was het enthousiasme en de openheid van Machteld. Via het schaken leert zij ook ‘moeilijke’ woorden zoals ‘naderbij’. Ze kookt en bakt zelf eten. (…) De criticasters van de opvoeding kregen via Machteld nog wel een argument in handen. Machteld: “Ik ben altijd moe”. Ze kon heel lang slapen, zei ze. Dat vond ik wel heftig te horen van zo’n jong meisje.”

Inmiddels zijn we jaren verder…

Misschien is deze titel het begin van een serie? Wordt ze ook profschaker, net als Eline Roebers? Ik vroeg het Machteld en jawel: “Ik wil wel profschaker worden.” 

Droogjes meldt ze verder: “Ik vind mijn overwinning terecht omdat ik de meeste punten had behaald en van de andere grote kanshebbers had gewonnen.”

En: “Ik ben niet per se trots [zie hier een overeenkomst met haar moeder – zie artikel over de docu- die ook al niet trots was – RV]. Ik ben er wel heel blij mee dat ik kampioen ben geworden. Altijd leuk 🙂 Ik vind het ook bijzonder; niet iedereen kan zich ook de Nederlands kampioen noemen.”

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s