Manuel Bosboom: plezier centraal

In een jeugdtraining stelde Manuel Bosboom eens direct na de opening ….h7-h5 voor. Trainer Hans Ree: “Naar dat soort zetten kijken wij niet.” Bosboom repliceerde: “Daarna speel ik …h5-h4 en dan moet je er wel naar kijken.”

Dit verhaal staat in het zojuist verschenen Chess Buccaneer : the life and games of Manuel Bosboom.

Een kritiekpuntje: het is in het Engels geschreven – Engelstalige uitgeverij, ik weet het- terwijl het onderwerp ontzettend Nederlands is. Het is de vraag of dit in het buitenland gaat verkopen, dit boek lijkt op hetzelfde neer te komen als lesgeven in het Engels aan Nederlanders, maar misschien vergis ik me…

Zelden heb ik een schaakboek gelezen waar zoveel plezier van afspatte. Plezier in schaken en daarbuiten. De schrijvers Peter Boel en Merijn van Delft bewonderen Bosboom en hadden lol in het schrijven en dat is terug te zien. Mooie partijen, fabelachtige zetten, grove blunders. Talloze anekdotes passeren de revue, over Manuel en drugs, Manuel die te laat komt, Manuel die bijna te laat komt, Manuel die schrijft en publiceert, Manuel die creatief leeft, Manuel en drank, Manuel die vele toernooien achter elkaar speelt, Manuel als coach (!), Manuel en Buddha.

Het boek is grotendeels chronologisch opgezet, en tekst en partijen wisselen elkaar af. Ook kent het een hoofdstuk met combinaties, één met swindles en één met curiosa.

De biografie verhaalt over Manuels achtergrond. Zo is Bosbooms vader beeldend kunstenaar en auteur, en Manuel treedt in zijn voetsporen. Piet Peelen:

“Manuel is an artist. With his intellect he could have done many other things, but he made his choice and has consistently lived the life ever since. He;’s has always done what he liked, but never earned much money with it.  Manuel doesn’t need much, and he’d never hurt a fly.” 

Cor van Wijgerden noemde Manuel het grootste schaaktalent dat hij ooit gezien heeft. Manuel bleek al vroeg een talent, maar niet de harde werker om er ALLES uit te halen wat erin zat. Toch kent zijn carrière veel interessante partijen. Hoogtepunten zijn natuurlijk overwinningen op Leko en Kasparov; echte dieptepunten ontdekte ik eigenlijk niet, of het zou het NK 2000 moeten zijn, waarin Manuel weinig geïnspireerd speelde en een aantal korte remises maakte …. en tegen Fritz SSS na 4 zetten opgaf. Verder behaalt Manuel natuurlijk wel slechte resultaten, maar zijn spel blijft altijd interessant. Het lijkt erop dat Manuel het schaken interessant wil houden door het doen van creatieve zetten.

Dat zijn niet alleen de bekende Bosboom-zetten (h4, g4 met wit, en h5 en g5 met zwart), maar hij kan ook mooi strategisch spelen, zonder gekke avonturen. Díe winstpartijen, onder andere tegen Piket en Van der Wiel, staan ook in het boek. Maar het accent ligt wel op Manuel als avonturier.

Chess Buccaneer gaat ook in op Manuels rol als snelschaakkoning, later overgenomen door Hing Ting Lai met wie Manuel bevriend raakte. Uitgebreid wordt verteld over de keren dat Manuel snelschaakte op marihuana – met gunstig effect!

Het biedt verder een stukje contemporaine geschiedenis; gaat namelijk in op Manuels leven tijdens de lockdowns. Hij verloor vrijwel al zijn werk, ook zijn vrijwilligerswerk, zijn inkomsten. Gelukkig kreeg hij steun van familie en vrienden. Kritiek op Bosboom ontbreekt niet, dan gaat het met name over zijn drankgebruik en zijn soms wat irritante gedrag als hij drank op heeft. 

Een boek over Manuel Bosboom? Toen ik afgelopen zomer hoorde dat het eraan kwam, was ik verrast. Maar nu ik het boek gelezen heb, zie ik het als een vanzelfsprekendheid en vraag ik me zelfs af waarom het niet jaren eerder verscheen. Het geeft een goed beeld van Manuels leven en tevens een indruk van de (Nederlandse) schaakwereld.

Chess Buccaneer: the life and games of Manuel Bosboom / Peter Boel en Merijn van Delft. New in Chess, 2021. 283p. EURO 24.95. Verkrijgbaar bij o.a. Schaak- en Gowinkel Het Paard, De Beste Zet en New in Chess. De eerste pagina’s zijn hier te lezen: https://www.newinchess.com/media/wysiwyg/product_pdf/9131.pdf

3 reacties

  1. Over taal, alles moet toch in het Engels, tegenwoordig, over het boek, misschien komt Sinterklaas langs 😄.

  2. Die Manuel! Reizen, gebruiken, blitzen.
    Andere schakers zitten in hun flatje te kniezen en vragen zich af waarom ze al jaren geen dame hebben gehad.
    Ze eten kant en klare pizza en drinken goedkoop bier van de Aldi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s