Bewijzen dat vrouwen meetellen in de geschiedenis

Het nieuwe VPRO logo

Schrijver-onderzoeker Nadine Akkerman ‘vond’ 60 vrouwen die in de 17e eeuw als spion werkten. Op https://www.npostart.nl/grote-vragen/08-10-2020/VPWON_1301008?fbclid=IwAR0_PSt3y0B7xnJdlbmEP5gdnOWC3mEj7VplS8g8sYqHWwLZflW_EkrlRHs ziet u de documentaire -afgelopen donderdag op tv – waarin zij vertelt over haar onderzoek. Vrouwen spelen een heel belangrijke rol in de geschiedenis, stelt ze, en die rol wordt vaak verontachtzaamd. En dan komt het spionnenverhaal als bewijs. Dankzij de tijdgeest hadden de spionnes het excuus: ‘Ik kan dat niet gedaan hebben, ik ben maar een vrouw…’

Ik kan in Akkermans feministische verhaal meegaan, maar dat is dan wél in strijd dan met een ander feministisch pers,pectief namelijk dat vrouwen weinig macht hebben en onderdrukt werden.

Ze monkelt in deze interessante documentaire nog over vrouwen die profiteerden van het idee dat vrouwen gezien werden als inferieur, maar toch…Als we haar visie overnemen zien we dat vrouwen wel degelijk macht hebben. Het is maar naar welk terrein je kijkt. Ook nu.

14 reacties

 1. De macht bestond wellicht veelal uit het beïnvloeden/manipuleren van de wederhelft. Dus op de achtergrond en dus niet eens opvallend. Wel zo slim/gehaaid.

 2. ‘Achter elke man staat een machtiger vrouw’. Ik geloof dat wel. Mijn moeder vertelde wel eens hoe haar oma haar leerde om haar man te beïnvloeden.

  • Dank voor je reactie, Terrebel! Ja het sprookje van de onmachtige vrouw mag wel eens verdwijnen. Of… Nu ja in elk geval is vrouwelijke macht – denk ik- vaak subtieler, gebruikmakend van vermeende zwakheid. Zo, ik heb gesteld.

   • Niet voor niets heb ik liever ruzie met een man dan met een vrouw. Liever een flinke klap op min snufferd dan langzaam de grond in geboord worden. Zoiets. 😉

 3. Voor 1920 was er eigenlijk niet zo veel aan de hand. Fiets, auto, trein…. allemaal uitvindingen van – inderdaad – de man.

 4. Het probleem met de feministen ligt dieper, en is feitelijk geen vrouwenprobleem an sich. Stel ze maar eens voor vrouwengeschiedenis om te dopen in: de andere kant van de geschiedenis.Statistisch komen ze er niet onderuit, maar wat een ophef zou het veroorzaken als het gebeuren zou!.

  Het is ook nooit de kwestie van het vrouw-zijn dat niet boven komt drijven dat feministen drijft, het zijn hun eigen gefnuikte ambities als individu. Daarover lamenteren is tevens een klaagzang en excuus in één waarom ze zelf de top niet haalden.

  Was er tevredenheid toen Femke H werd benoemd tot burgemeester? Indien ja, dan heb ik het gemist (ook niet naar gezocht) Maar daar gaat het dus niet om; door de range te vergroten denken degenen die zichzelf als leidend zien hun kansen te verbeteren. Want niemand heeft belangstelling voor zo’n typisch mannenberoep als stratenmaker.

  Maar die kansenverbetering leidt altijd weer tot teleurgesteld worden. En dat is ook logisch; vrouwelijke carrières worden nog het meest gefnuikt door de bekende krabbenmand.

  Hetgeen ook de reden is dat ze quota willen. Dan mogen de mannen beslissen welke vrouwen ze er bij nemen. Hoor je overigens ooit iemand over vastgestelde hoeveelheden mannen die min of max nodig zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s