Peter J. Muller – Seksbaron tegen wil en dank

bol.com | Seksbaron tegen wil en dank, Peter J. Muller ...

Begin dit jaar publiceerde Peter J. Muller zijn memoires. Ik las zijn boek met plezier. Over inbeslagname van zijn blad Candy, over contacten met schrijvers (Louis Ferron, die schreef voor ‘Candy’!), over acties, sponsoring, de Candy-club, over arrestaties, en lang haar (‘beter langharig dan kortzichtig’). Muller hanteert een levendige stijl, en graaft bovendien dieper dan alleen zijn geheugen; hij baseert zich op documenten en research.

Seksbaron tegen wil en dank geeft een mooi tijdsbeeld van de jaren zestig en zeventig. Zo was Candy , in tegenstelling tot bepaalde andere erotiekbladen in de 70s, niet pro-pedofilie.

Toch werd ik ook wel moe van de vele seks. Hoe enerverend het bladenwereldje ook is, heel veel over seks lezen is soms saai: weer een nieuwe naam, weer een ander project, weer een anekdote over een model, weer een reactie vanuit justitie of van lezers.

Genoeg van al die seks? Dat komt dan goed uit. Muller laat op meerdere plekken blijken er zelf ook genoeg van te hebben. Pagina 118: met het toevoegen van kunst en literatuur aan Candy wilde hij het blad ook voor zichzelf leuk houden ‘en niet vreugdeloos weg zakken in de pornoblubber’. En op pagina 258 citeert hij uit zijn dagboek (1972): ‘Ik werk mee aan de vernietiging van waarden en zelfrespect’.

Stevige woorden, zoals Muller sowieso een stevig boek heeft geschreven, met veel zelfkritiek. Een aanrader!

Seksbaron tegen wil en dank: de persoonlijke geschiedenis van een bezeten bladenmaker in de bizarre jaren ’60 en ’70 / Peter J. Muller. Mulstra Boek, 2020. 287p. Meer informatie op https://www.mulstraboek.nl; het boek is verkrijgbaar bij boekhandel en via Bol.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s