Roken en Hitler

'Waarschuwing op pakje sigaretten werkt niet'

Vaak wordt beweerd dat pas in de jaren zeventig bekend werd dat roken slecht is voor de gezondheid. En dat tabaksfabrikanten er alles aan deden (o complot!) onderzoeksresultaten bij de massa weg te houden. Maar de ‘gezondheidskwestie’ was al eerder aan de orde.

August Kubizek was van 1904-1908 een vriend van Adolf Hitler; op pagina 171 in zijn boek The Young Hitler I knew lees ik toch wel een beetje tot mijn verbazing:

‘Adolf was particularly critical of those countries, and Austria was one of them, which has established a tobacco monopoly. In this way, he argued, the state ruined the health of its own subjects. Therefore all tobacco factories must be closed and the import of tobacco, cigars and cigarettes forbidden (…)’

En op wiki lees ik: ‘Al in 1929 had de Duitse arts Fritz Lickint een statistisch verband tussen roken en longkanker gevonden’ en dat de nazi’s een – niet al te succesvol – ontmoedigingsbeleid voerden.

Altijd fascinerend iets te ontdekken wat je nog niet wist.

Eén reactie

  1. Het was inderdaad al veel eerder bekend dat roken schadelijk was. Zo geeft Lord Baden-Powell, de oprichter van Scouting, in zijn “Scouting for Boys” in 1908 al een ernstig advies om niet te roken, omdat het slecht voor je hart zou zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s