Vlijt. En Rust

De wereld gaat aan vlijt ten onder

Max Dendermonde schreef in De wereld gaat aan vlijt ten onder (1954) een schitterende dialoog tussen twee hoofdpersonen, Alec en Joan:

“En terwijl ze verder liepen, de helling af, zei Alec: ‘Al een heel aardig fabriekje, hè?’ ‘Ze zullen er vast geen schommelstoelen maken’. ‘En geen hangmatten ook’, zei Alec. Joan moest lachen. Maar plotseling sloeg ze om. Ze zei: ‘O, het zijn zulke vlijtige, ijdele idioten. Ze moeten maar bezig zijn, vlug jongens, we hebben weer iets nieuws. Klaar zijn voor datum X., dat is héél, héél belangrijk. Ze leven of er geen dood bestaat, of ze over honderd of tweehonderd jaar wel de tijd zullen vinden om even uit te rusten, om een paar dagen in bed te blijven liggen bij hun vrouw en eens wat te praten, zomaar doodgewoon te praten. Maar thuis glimlachen ze en zijn ze afwezig, blikken ze hoog en vaag naar het plafond, denken ze, dènken ze, of zitten ze te wachten op het doorkomen van het een of andere belangrijke telefoonbericht…’.

Nog steeds actueel. De wereld gaat aan vlijt ten onder kunt u op de DBNL gratis lezen: https://www.dbnl.org/tekst/dend001were01_01/dend001were01_01.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s