Mondkapje?

De dokter heeft een mondkapje op want hij gaat opereren

Afgelopen woensdagavond zat ik in de stoptrein Woerden – Amsterdam CS. Voor de derde keer in mijn leven had ik een mondkapje op. Het zat niet lekker. Op station Amsterdam Amstel klonk een hard getik op het raam – voor mij?

Ja. Een BOA klopte op het raam en gebaarde dat ik alleen bij het raam mocht zitten. In een verder lege coupé verplaatste ik me en boog me over mijn Donald Duck-pocket. Maar dat was niet voldoende! Toen klopte hij weer, wees op zijn neus en gebaarde dat mijn kapje ook daarover heen moest. Ik was me van geen kwaad bewust, maar deed het.

Het kapje is een mond-/neuskapje, ondanks dat het overal ‘mondkapje’ heet. Bij RIVM.nl , en rijksoverheid.nl is het lang – https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2020/05/27/nen-spec-niet-medisch-mond-en-neusmasker – zoeken en doorklikken naar hoe het kapje gedragen moet worden.

Natuurlijk is het ergens logisch dat het masker ook over de neus gedragen dient te worden.

Maar het is ook logisch dat het NIET over de neus gedragen moet worden, want ik kon slecht ademhalen met een masker over mijn mond en neus.

Lag de misser aan mij? Op gebodsstickers zien we dat het ding ook over de neus moet:

bol.com | Gebodssticker 'Mondkapje verplicht', 100 mm

Lette ik te weinig op mijn medereizigers – die trouwens ook niet altijd het kapje over de neus hadden? Vast.

Ik voelde me betrapt door die BOA. Vind mezelf nog steeds een beetje een sulletje; ik wil het zo graag goed doen in de strijd. En geen boete of waarschuwing krijgen, uiteraard.

2 reacties

  1. Zie viruswaanzin.nl Laten we de proporties in acht nemen en ons niet zo laten breidelen. Die angst is voor een heel groot deel onterecht en wordt geïnstrumentaliseerd.

  2. In Praag eerst na lockdown verplicht buiten mondkapje dragen (ja, ook de neus bedekken) en nu nog in winkels en openbaar vervoer of ze vragen je de handen te ontsmetten met desinfectiemiddel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s