Handmaid’s tale – Margaret Atwood

9200000092780301.jpg

 

In 1985 verscheen Margaret Atwood’s roman The Handmaid’s Tale. In de door haar beschreven dystopie zijn de vruchtbare vrouwen slaven, en worden verkracht om kinderen te baren voor de heersende klasse. Er zijn harde regels, maar er is uiteraard een groep mensen die ze ontwijkt.

Mary McCarthy, zelf beroemd schrijver, schreef over de roman: ‘Het mist verbeelding’. Ook vond ze dat de roman in satirisch opzicht tekortschoot en de personages te weinig uitgewerkt.

Je kunt natuurlijk nu triomfantelijk zeggen, en VARA-tv-magazine van vorige week doet dat: “Ja maar die successen van nu dan? De gelijknamige Netflix-serie, ballet, opera en Graphic Novel, allen naar aanleiding van het boek. Het thema boeit kennelijk velen.”

Dat is  zo.

Ik vind dat McCarthy gelijk heeft. Ik heb de roman van Atwood onlangs gelezen. Ik raasde er zo doorheen, maar echt spannend werd het zelden, en alles bleef vrij vlak. Iemand vroeg me nog: “En de seks dan?” Wel, iedere suggestie van seks in het boek was even saai. De verkrachtingen met op de achtergrond ‘de Echtgenotes’ waren saai beschreven. Het las allemaal wel aardig en snel weg, maar het bleef een soort snack. Met  soms een bijzondere passage, maar nu ik het uit heb, heerst bij mij het idee:

“Het zal allemaal wel. Wat is hier zo bijzonder aan?”

Misschien is de serie véél beter. In elk geval scoort die nu beter dan het boek destijds.

 

5 reacties

  • tja toevallig. Ik wissel die dingen af geloof ik. MAar als ik rechtstreeks verwijs naar mary mccarthy zou ik schrijfster zeggen.
   En hier – gaat het even niet om haar, maar om het idee ‘ beroemd schrijver’ (en dat kan een man , vrouw of hond zijn.) VAndaar dus. Zoiets moet door mijn hoofd zijn gespookt. nuance….
   Overigens schijnt het voor het imago van de vrouw beter te zijn een vrouwelijke uitgang te kiezen. Zo raakt het ‘ingeburgerd” dat een vrouw ook schrijver, acteur,chirurg enz. kan zijn.

 1. ‘Dystopie’. De term klinkt bloedserieus en suggereert alsof de schrijver/schrijfster daadwerkelijk de toekomst voorziet.
  Die toekomst kennen we niet. Dus is huidig gejubel over die ‘visie’ onzinnig – ook al ‘boeit het thema kennelijk velen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s