Ontlezing. En 9 seconden

een-heel-gelukkig-2050

 

De Nederlandse jeugd leest ‘slechter’ dan buitenlandse jeugd, zo las ik deze week.

Ik vraag me onmiddellijk af: hoe vergelijk je dat dan?

Maar ok, er is absoluut ontlezing. Ook bij 30-/40-/50-plussers trouwens met hun ge-netflix (en dat ze er ook nog trots op zijn!).

Ilja Leonard Pfeijffer schreef hier in HP/DT een interessante column over. Hij maakt bijvoorbeeld een paar interessante kanttekeningen bij de oplages in de tijd van Couperus – al werd die natuurlijk vaak ook in de krant gelezen!

Pfeijffer komt niet met een schokkend nieuwe verklaring, maar hij brengt het wel leuk. Of die 9 seconden wetenschappelijk zuiver bewezen is, betwijfel ik.

Quote:

Kennis is een vies woord geworden. Maar zonder kennis kun je geen boek lezen en zonder een boek te lezen kun je geen kennis opdoen. En als je niet snapt waar het over gaat, wordt lezen nooit leuk. Kortom, ontlezing heeft niets met een gebrek aan leesvaardigheid te maken, maar met een gebrek aan kennis en algemene ontwikkeling.

Er is denk ik nog een andere oorzaak voor de ontlezing en die is zo mogelijk nog zorgwekkender. De moderne samenleving leidt aan een concentratiestoornis en bij jongeren heeft die epidemische vormen aangenomen. Bij het lezen van een tekst van enige lengte is het lezen niet zozeer het probleem, als wel de lengte. Internetgebruikers blijven gemiddeld hooguit een minuut op dezelfde webpagina. Een beroemd modern onderzoek heeft uitgewezen dat de gemiddelde concentratiespanne van een mens sinds de introductie van de smartphones is gedaald tot acht seconden. Dat is lager dan de concentratiespanne van een goudvis, die volgens biologen negen seconden bedraagt. Alles wat langer duurt dan instant bevrediging van hedonistische behoeften, duurt te lang. Een samenleving die zich niet meer kan concentreren, zet alles op het spel wat zij eerder heeft bereikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s