Doping: nog altijd in trek

‘Het wielerpeloton is nu schoon/schoner dan ooit/schoner dan de afgelopen jaren.’

Dat heeft men dan met elkaar afgesproken – want bewijzen zien we niet. Meestal kwam daarna weer een grote dopingzaak. Zoals begin dit jaar Operatie Aderlass.

De MPCC, de beweging van wielerploegen voor een geloofwaardig wielrennen. stuurde onlangs deze brief naar de wielerunie (UCI).

De MPCC sprak met (oud-?)renner Georg Preidler en enkele andere betrokkenen bij Aderlass. De vereniging stelde onder meer:

* Wielrenners die doping nemen, injecteren nu bloed in de ochtend (uiteraard na de controle) en na aankomst extraheren ze dit bloed. Zo blijft voor hen de gloeitijd (de periode dat je positief bent bij een controle) beperkt. Om de controles wel effectief te doen zijn: neem bloedmonsters zo dicht mogelijk bij de vertrektijd. En neem bloedmonsters zo snel mogelijk na het overschrijden van de nemen finishlijn. De MPCC pleit voor strenger beleid voor en na de finish. Zolang een atleet nog steeds kan tijdrekken met een infuus water + natriumchloride  en/of testen buiten competitie mag missen (whereabouts) is het zelfs binnen de gloeitijd moeilijk om iemand te pakken.

* Wielrenners op trainingskamp/hoogtestage rommelen ter plekke met bloed. Daarom zijn in deze perioden aanvullende tests nodig.

* In de finales van wedstrijden zou het stimulerend middel AICAR (een poeder) gebruikt worden. Meer onderzoek is vereist;

* Gezocht moet worden naar plastic in het bloed; dat is een indicator van bloeddoping omvatten. [Niet genoemd, maar denk aan de weekmakers uit de zaak-Contador, alweer tien jaar terug – RV].

De MPCC vraagt niet eens om meer geld, maar vooral om slimmere testmethodes. MPCC-voorzitter Legeay sluit de brief af met de smeekbede om hem te geloven.

De UCI gaat het allemaal verder onderzoeken – zegt ze anderhalve maand maand na ontvangst van de brief.

Doping is nog springlevend in de sport. Het is ook logisch, als je wilt winnen.

Eén reactie

  1. Doping is zo’n onderwerp waarmee je als journalist altijd goed weg komt.
    Maar waarom?
    Wat er verkeerd is aan middelen waardoor je sneller herstelt is mij nog nooit duidelijk gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s