Boekhandels komen en gaan; nieuwe eigenaar gezocht

oQVukuV9lVptnjVnE8BI.jpg

Leeshal Oost, een bijzondere tweedehands boekhandel, in de Amsterdamse Commelinstraat zoekt een nieuwe eigenaar.

Op de Facebook-pagina van de Leeshal staat sinds 10 oktober jl.:
WIJ ZOEKEN NOG EEN OPVOLGER VOOR DE WINKEL

die al sinds 1956 bestaat
en dan krijgt hij er ook deze nieuw binnen gekomen boeken bij
+ pakweg 50.000 andere boeken en tijdschriften.

 

Oostonline plaatste een mooi stukje over deze boekhandel met de eindeloze stapels boeken:

 

Hans ter Horst (63), al 47 jaar betrokken bij de Leeshal en nu eigenaar, zegt daarin:

‘De eerste jaren waren goed, maar na de crisis veranderde de buurt en dat kostte klanten. Dat geldt niet alleen voor mijn zaak. De Dappermarkt is soms bijna leeg. Mensen komen niet meer. De parkeertarieven zijn onbetaalbaar.’ Daarnaast lezen kinderen minder dan vroeger en hebben veel mensen tegenwoordig een e-reader. De Leeshal heeft ook last van kringloopwinkels en de buurtboekenkasten. ‘De kringloopbedrijven krijgen hun goederen voor niets en een boek uit een kast op straat is gratis.’

 

Ter Horst denkt dat zijn winkel alleen levensvatbaar blijft als die wordt overgenomen door tweeverdieners. Ergo: je verdient dus niet aan de boekhandel, er moeten andere inkomsten zijn. Dat is heel, heel eerlijk.

Hij heeft ook een ander idee:

‘dat een jonge alleenstaande de zaak voortzet. ‘Boven de winkel werd vroeger altijd gewoond. Dat zou nog steeds kunnen en scheelt woonkosten.’

Zoals in veel journalistieke artikelen staat er weinig concreets in over geld, niets over huren etc. Ik vroeg het Ter Horst; hij meldt:

‘De huurprijs die ik betaal is ongeveer 550.00 euro. En als ik de winkel via een tenaamstelling kan overdoen, dan zou het zo moeten blijven. Ook moet het wel een boekhandel blijven. Ik heb al een afspraak met iemand die het wil overnemen, die wil betalen voor de 50 duizend boeken en tijdschriften + overige dingen die blijven staan. Maar het is nog niet zeker. Men kan zich melden via hansterhorst at planet . nl’

 

Ik zie inderdaad wel een hip stel of zo, dat geld heeft, in die winkel duiken. Of misschien iemand met het commercieel inzicht van Monique Burger van  De Nieuwe Boekhandel. Dan kan het.

Ik ben dan wel benieuwd of iets van het oude karakter gehandhaafd blijft. Leeshal Oost is al jaren een van de weinige plekken waar je tweedehands erotische tijdschriften en seksboekjes (in nette staat!) kunt vinden, waar men 2ehands bouquetreeksromans verkoopt en waar je zelfs boeken kunt ruilen (niet 1-op-1, en niet elk boek, uiteraard!). Fantastisch, zo vind ik steeds weer.

8 reacties

  1. Ik slaak een diepe zucht. Vandaag is een boek niets meer waard, zelfs aan ziekenhuizen of gevangenissen geraak je het niet meer kwijt; Het is in-treurig, want elk boek is een schat; vandaag telt alleen de snelle digitale hap en de aandachtsspanne is die van een amoebe geworden, enzovoort enzoverder.

  2. Een belangrijke oorzaak van de inéénstorting van het boekwinkelwezen is dat veel handelaars, om de toenemende huurkosten te ontlopen, via het internet zijn gaan verkopen. En plus verkopen ook duizenden particulieren langs het net hun collecties, die ze vroeger enkel kwijt konden aan een officiële handelaar met een mooie winkel. De tijden zijn veranderd en boekwinkels hebben weinig tot geen toekomst meer.

    • en de winkeliers gingen ook mee – ze moeten wel. En zo sterft een vak uit. Hoewel er altijd een niche overblijft. MAar eh Eric, jij weet ook dat er minder gelezen en gekocht wordt?

  3. Wat ook niet hielp is dat op een gegeven moment de belastingdienst langskwam met veranderde BTW-regels. Dat heeft nog de meeste de nek omgedraaid.

    Ooit was Amsterdam het grootste boekendorp van Europa – jammer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s