Theo Van Gogh, de herdenking gisteren. En: Parool vermoordt Theo postuum nog eens.

304733

 

Gistermiddag werd Theo van Gogh herdacht. Ik sloeg een jaartje over, kon er niet bij zijn wegens mijn werk. Ik zag wel enkele stukjes over de herdenking, die verder wat mistroostig was, aldus een aanwezige. “Niets voor Theo, jammer”.

Metronieuws heeft een stukje.

Het Parool heeft een zeer kort stukje. De dame in het wit op de foto is Salima el Muslima, Avantgarde Imam. Zij deed een performance en riep op tot gebed in de (nog niet bestaande) Theo van Gogh-moskee. Al eerde heeft Salima zich gewend tot de imam van de Blauwe Moskee

At5 heeft een levendig filmpje en artikel, dat ze zo ongeveer elk jaar kunnen plaatsen. In het filmpje zien we aan het einde Bernadette de Wit die oproept tot moslims sarren – want die krijgen te veel macht.

Een verslag van een discussiebijeenkomst over Van Gogh staat in Het Parool. In de inleiding wordt Van Gogh een tweede maal vermoord:

“In Spui 25, het academisch cultureel podium, werd zaterdagavond Theo van Gogh herdacht. Precies vijftien jaar nadat de filmer-columnist-interviewer werd vermoord. Het ging vooral over de vrijheid van meningsuiting, die hem die dag in 2004 noodlottig werd.”

Pardon? De vrijheid van meningsuiting werd hem niet noodlottig.

De moordenaar M.B. veroorzaakte van Goghs dood.

UPDATE: Parool pastte inmiddels aan, zonder aan te geven dat het artikel aangepast is. Weinig dapper.

 

Eén reactie

  1. Bizar, want juist het Parool heeft – als vroegere verzetskrant tijdens WW2 – haar bestaan aan dezelfde reden van onvrijheid van meningsuiting te danken. Dit is een stukje zelfontkenning van epische proporties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s