Theo van Gogh, vrije meningen

304733

 

Vandaag staat in het Parool een artikel over Theo van Gogh, die vandaag 15 jaar dood is.

Een paar interessante citaten  uit deze Amsterdam-centrische krant (‘Zeven weken later was hij dood en stond de stad volkomen op zijn kop’, aldus het stuk. Nee hoor Parool. Het land stond op zijn kop):

“Zeg jij altijd wat je denkt?” vroeg debatleider Rob Oudkerk, de voormalig PvdA-wethouder van Sociale Zaken en Onderwijs. Van Gogh: “Meestal wel. Dat heeft me een hoop leed opgeleverd. Lege zalen, onverkochte boeken. Maar ik zie het nu eenmaal als een ­belangrijke verworvenheid.”

Hmm, hmm. Die lege zalen – bioscoopzalen, want bij debatten met Van Gogh was het altijd druk – had meer te maken met zijn films. Theo hing hier, op dit terrein dan, onterecht het slachtoffer uit.

Wat is, anno 2019, zijn erfenis als opinie­maker? “Angst,” is in al zijn stelligheid het antwoord van Wierd Duk, journalist en commen­tator van De Telegraaf. “Mensen bedenken zich wel twee keer voordat ze nog iets zeggen. Als je niet in het echt wordt vermoord, gebeurt dat wel op de sociale media.”

Een terechte observatie, aldus Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie. “Maar wel met een kleine correctie: angst is niet de erfenis van Van Gogh, maar van zijn moordenaar, ­Mohammed Bouyeri.”

 Mooi gezegd.

“Roepen om te roepen,” zegt Fatima Elatik, “is niet hetzelfde als vrijheid van meningsuiting. Van Gogh was een kunstenaar. Die zijn er om ons wakker te schudden, om te irriteren en om ons anders te laten nadenken over wie we zijn.

Maar wie bepaalt wat roepen om het roepen is? Elatik? Zij kent onze samenleving met art.7 van de Nederlandse Grondwet niet, ze steunde de afgelasting (wegens dreigementen) van de musical Aisja. Het lijkt er sterk op dat ze de Nederlandse samenleving niet wil snappen.

 

11 reacties

  • Ik kan alleen maar hopen dat de PVV aan de macht komt dan verdwijnt de islam en gaan er een hoop uitgezet worden. Helaas lopen er nog teveel linkse huichelaars en wegkijkers in Nederland

 1. Op internet vind ik het volgende over Fatima Elatik:

  Fatima Elatik is geboren en getogen in Amsterdam. Fatima is geboren in Amsterdam-Oost, vlak bij de Dappermarkt. Daarna verhuisde de familie naar de Rivierenbuurt, waar Fatima in gezinsverband is opgegroeid. Haar broers zijn zes en twaalf jaar ouder. Na de middelbare school rondde Elatik de hbo-lerarenopleiding biologie af in 1996. Zij studeerde een jaar onderwijskunde. Na haar studie werkte ze als projectmedewerker Grotestedenbeleid in Rotterdam (1996-1998), als beleidsadviseur bij het kabinet van burgemeester Schelto Patijn van Amsterdam (1997-1998) en als beleidsmedewerker allochtone jeugdcriminaliteit bij het Ministerie van Justitie in Den Haag (1998-2001).

  Als geboren Amsterdamse kent zij onze samenleving. Zij is hier geboren, opgegroeid en leeft hier. Haar cv laat zien dat zij altijd actief deel neemt aan onze Nederlandse maatschappij. Als Nederlandse vrouw is dus ook Artikel 7 onderdeel van haar Grondwet.

  Als docent heb ik steeds vertwijfelde pubers in mijn klaslokaal gekregen. Wanneer zijn eerste, tweede en derde generaties in Nederland geboren mensen geaccepteerd!

  Voor mij wordt het tijd dat in de Media en blogposts mensen, kinderen en pubers geaccepteerd worden als Nederlanders. Wanneer iemand hier geboren is en een Nederlands Paspoort bezit ben je volgens de Nederlandse Grondwet Nederlander!

  PS: terecht dat er in dit blog bij stil gestaan wordt dat Theo van Gogh op een laffe manier vermoord is.

  Bezorgde groet,

  • ja , mooi hier geboren. Leuk. maar art7 NEDerlandse Grondwet snapt ze niet.
   art 7
   “Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.”

   Maar zij stond achter die opera-afgelasting en geeft daarmee dreigers gelijk. Rob.
   Prachtig verhaal van je over acceptatie van mensen als Nederlanders. Eens ook. Maar niet omdat je toevallig hier geboren

   Ja hoor. Als ze de Ned wet boven religieuze wetten stellen. Pas dan. Elatik wil haar religie vrijwaren van harde kritiek en spot.

   jammer dat je dat niet uit mijn blog haalt. Daarom deze uitleg. Aanpassing moet NIET van 2 kanten komen.
   Maar van een kant
   zie ook:

   https://www.ad.nl/nieuws/het-westen-moet-zich-veel-weerbaarder-opstellen~a6ac99b0/

   Koopmans: ,,Er bestaat een enorm gevoel van superioriteit binnen de islam. Kijk naar de misstanden in moslimlanden: het ligt altijd aan de buitenwereld. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de moslims wereldwijd gelooft dat Israël en de VS achter Islamitische Staat en de aanslagen van 11 september 2001 zouden zitten. Als je zo’n kritiekloos zelfbeeld hebt, wordt een gesprek moeilijk. Niet-moslims steunen die gedachtengang bovendien door elke kritiek te smoren met het verwijt van ‘islamofobie’.”

   Een grote minderheid van de moslims in westerse landen leeft in parallelle samenlevingen, beweert u.
   ,,Van de moslims van Turkse en Marokkaanse komaf in Nederland moet 45 procent als ‘fundamentalistisch’ worden beschouwd. Zij tolereren maar één interpretatie van de Koran en stellen die boven de Nederlandse wet. Bij deze groepen is er sprake van sterke segregratie: hun hele leven is ingericht op omgang met gelijkgezinden.”

   acceptatie is je enorm aanpassen.

   • Fatima Elatik heeft als bestuurder misschien niet altijd die beslissingen en besluiten genomen die jou welgevallig zijn. Maar zij deed dit altijd namens het gehele bestuur waar zij onderdeel van uitmaakte.

    Zo vind ik het vreselijk dat het Provinciale Bestuur In Groningen gerechtelijke uitspraken negeert onder dwang van protesterende boeren die het Provinciehuis van Groningen met geweld binnen dringen.

    Maar daar haal ik de nationaliteit, het geloof of de ouders van deze bestuurders niet bij.

    Ook focus ik mij niet op een Artikel van onze Grondwet.

    Vredelievende groet,

   • Rob je verlegt het gesprek. Hier gaat het niet over. Verdiep je eens in de context man. Zij haalt zelf het geloof overal bij, en ook bij van gogh. En dan mag ik dat van jou niet doen?
    Ook vond zij een verbod op die opera prima. HAD MET GELOOF TE MAKEN, beriep ze ze zich ook op.

    Jij haalt er voortdurend dingen bij die er niets mee te maken hebben. leidt het onderwerp af., gaat niet in op wat zeg. HEEL VALS. SMERIG.

    VAn moslims accepteren we in NL alles. Ook inperking van vrije meningsuiting. We accepteren ze al.
    als zij vinden dat ze niet genoeg geaccepteerd worden passen zich maar aan.

    Nou kom maar weer door met je drogredenen.

   • acceptatie is je enorm aanpassen… en dat is nou juist wat de Nederlanders doen zich enorm aanpassen aan de Islam

 2. Fatwa tegen Theo van Gogh

  Theo en moslims waren gezworen vijanden.
  Ze bekeken elkaar van allerlei kanten.
  Theo bespotte de islam.
  Dus Theo werd vervloekt door een imam.
  Gefrustreerden schreven ooit
  dat het beledigen van Allah
  niet mag en niet hoort.
  Dus onze Theo van Gogh
  werd in Amsterdam
  door een moslim koelbloedig vermoord.

  Theo van Gogh werd om het leven
  gebracht door een godsdienstwaanzinnige.
  Er lopen daar zo’n beetje één miljard
  van rond op de aarde!

  “Niet-moslims zijn varkens, worden gestraft
  en zullen branden in de Hel.”
  Die uitspraken staan in de koran
  en Theo kende deze uitspraken wel.
  Er staat bijvoorbeeld ook in de koran
  geschreven dat je de ‘profeet’ niet mag beledigen.
  Er zijn talloze mensen die zich tegen
  deze waanzin moeten verdedigen.

  Theo van Gogh werd om het leven
  gebracht door een godsdienstwaanzinnige.
  Er lopen daar zo’n beetje één miljard
  van rond op de aarde!

  Ayatollah Khomeini had in Iran moslims
  wereldwijd opgeroepen om in plaats van
  voorechtelijke seks maar een geit te nemen.
  Dus Theo noemde moslims ‘geitenneukers’
  en nam vervolgens nièt de benen!
  In de koran staat dat niet-moslims
  huichelaars, leugenaars, gierig, doof,
  stom en blind zijn en dat ze naar de Hel gaan.
  Ach, laten wij moslims in hun waan?

  Theo van Gogh werd om het leven
  gebracht door een godsdienstwaanzinnige.
  Er lopen daar zo’n beetje één miljard
  van rond op de aarde!

  Jack Terrible

 3. @ Rob Alberts, 2 november 12.21: Welke gerechtelijke uitspraken negeert het provinciaal bestuur van Groningen onder ‘dwang van protesterende boeren’? Volgens mij heb je niet goed opgelet. Gedeputeerde Staten van Groningen zijn juist niet gezwicht voor de boze boeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s