Brexit/Nexit

9200000047413855.jpg
De Brexit gaat veel geld kosten, zo luidt het verhaal.
Waarschuwingen zien we overal, van N)S-journaal tot kranten, tot dit stuk. De Engelsen leveren in, en de hele EU zou een probleem hebben.
Ook voor een Nexit (Nederland uit de EU) wordt gewaarschuwd. ‘Kan niet, gevaarlijk’, we konden het laatst nog in het Nederlands parlement horen.
Ondernemer Rutger van den Noort legt een ander verhaal neer:
“Het economische argument wordt namelijk maar al te vaak ingezet alsof Nederland volledig vergaat als we geen economische groei hebben van 2%. De beslissing over de soevereiniteit is vele malen fundamenteler dan het kloppend houden van het huishoudboekje. Het gaat over de toekomst van je kinderen, over de cultuur van het land waarin je oud wordt, over de verantwoordelijkheid die je hebt ten opzichte van je familie en de geschiedenis en totstandkoming van de natie.”
Mooi gesproken van Van den Noort.
Ik kan me erin vinden, maar wil het economisch aanvullen. Het lijkt me namelijk dat de EU ons veel geld kost en gekost heeft. Even uit het hoofd:
– Al die opdrachten die en nu per se aanbesteed moeten worden. Dat kost me een tijd en administratie en dus geld!;
– Al die aanbestedingen, waardoor Nederlandse bedrijven een opdracht niet krijgen: kosten geld
– Al die Europese regels over producten bijvoorbeeld. Ze kosten  tijd, administratie en dus geld;
– Al die asielzoekers erbij – Nederland kan geen eigen beleid voeren, geen mensen tegenhouden. Wel asielzoekers kosten geld, de rest van hun leven, en hun nazaten ook;
– Al die steunmaatregelen voor Zuid-Europese banken, die zijn duur.
Wat mij op de vraag brengt: wat wordt er in godsnaam onderzocht, economisch gezien, bij die Nexit- en Brexit-scenario’s?
Gaat men uit van de economische axioma’s waarbij meer geld naar de EU, meer immigranten, meer macht naar de EU, meer goederen heen en weer vervoeren, ALLEMAAL betekenen: meer groei? Zoiets?

2 reacties

 1. De EU betekent de verdunning van Europa met cultuurvreemde elementen die haaks staan op de liberale rechtsorde. De islam is, hoe men ook tracht het tegenovergestelde door onze strot te duwen, een Fremdkörper in Europa. Dat merken we elke dag. We moeten weg uit dat bureaucratisch-technocratisch en antidemocratisch gedrocht dat van een productief en verlicht Europa een continent maakt waaruit de miasmen opstijgen.

 2. “Renzo! je kent ‘Het Euro Evangelie’ van Arno Wellens waar ik een beetje aan meehielp?

  Zie https://www.bol.com/nl/p/het-euro-evangelie-deel-ii/9200000075854371/

  De titel zegt het al: die euro is meer een geloof, een bezweringsformule, dan rationeel verstandig. Op zichzelf heeft onze exporteconomie voordeel van die veel te goedkope munt, maar of dat opweegt tegen de downside… ik heb mijn twijfels.Want,

  A, de kwaliteit van de export: leuk dat we zoveel exporteren, maar de toegevoegde waarde van onze is vaak nihil. De landbouw schijnt zo’n € 90 mrd aan groenten, fruit, vlees en bloemen over de grens te duwen, maar daar schijnen we maar zo’n €1,5 mrd winst mee te maken. De helft van de export is sowieso doorvoer naar Duitsland, veroorzaakt alleen maar veel vuil en files, met de vlam in de pijp naar het Roergebied – behalve een enkele onderbetaalde chauffeur heeft niemand daar iets aan.

  B) Nog los van de bijdrage aan de EU van zo’n €8 mrd per jaar, hebben we meegetekend in de schuldenunie. Eenvijfde van de kolossale schuld van Italie staat nu door het opkoopprogramma op de balans van de ECB. Dat is een paar honderd niet renderende miljarden. En waarom eigenlijk? Omdat we de Italianen, die ipv belasting te betalen hun geld in Zwitserland stallen, onze solidariteit willen tonen? Helemaal mesjogge, Milaan is rijker dan Rotterdam.

  Het gesmaal over de Brexit zal dus verstommen als de UK weet te profiteren van z’n vrijheid, een fiscaal paradijs wordt en met de Commonwealth en het Verre Oosten en de VS dealtjes gaat doen, terwijl de EU en de euro intussen imploderen door een noord/zuid (schuld) en oost/west (migratie) conflict dat nauwelijks valt op te lossen. De enige redding van de politici is nu dat de lage rente gemanipuleerd wordt om de schuldenlanden tegemoet tekomen, ten koste van spaarders elders in de EU.

  Tegelijkertijd, Renzo, ben ik niet voor een Nexit. Wel voor een ’neuro’ van de noordelijke landen, maar helemaal uit die EU verzwakt ons op andere (handels)vlakken. Ik heb ook niet zo’n bezwaar tegen een Europees leger of één buitenlandbeleid, al betekent dat in de praktijk dat de Fransen het bevel voeren. We moeten alleen de door onze voorouders opgebouwde welvaart niet laten roven, en dat is momenteel wel gaande, helaas. Door de kortingen op de pensioenen begint dat besef enigszins door te dringen, pas als er echt een recessie komt gaat men schuldigen aanwijzen. En dan moeten de vingers helaas in de richting van Draghi, Macron, Merkel en, jawel, ook ons meeremmende regeringen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s