Extinction rebellion; 2 observaties

9781423380061.jpg

Zojuist heb ik even toegekeken bij de Extinction Rebellion-blokkade op de Amsterdamse Blauwbrug. Twee zaken vielen mij daaraan – en aan andere E.R.-blokkades op:

1) De professionaliteit. Demonstranten plakken zich vast aan het wegdek bijvoorbeeld, en ze weten dat er eerst een noodverordening nodig is voor ze verwijderd mogen worden. Vandaag zag ik dan een vrouw die informatie gaf en folders uitdeelde. Een wandelend informatiepunt, dat komt sympathiek over.

2 Op een E.R.-folder las ik dat iedereen welkom is, ‘van welke gender of huidskleur dan ook’. Fijn, dat soort overbodige informatie, dacht ik toen.

Nu heb ik niet ALLE demonstranten gezien en ook geen grondig onderzoek gedaan deze week. De acties waren en zijn wel een erg blanke bedoening, zo lijkt me.

Het hele Rebellion-gebeuren deed me allemaal wat denken aan het geinige boek van Christian Lander Stuff white people like.

White people doen aan yoga en van Apple. Ze doen ingewikkeld. Ze bezoeken boerenmarkten, houden van eco-voedsel, aldus Lander. En ze kopen graag schuldgevoelens wegens milieuvervuiling af:

A carbon offset occurs when a white person does something bad to the environment, like flying on an aeroplane or buying an SUV, and then simply gives some money to a company such as TerraPass, which then plants a bunch of trees to make up for the infraction. In much the same way that Catholics sin and then ask forgiveness in confession, white people commit a sin and then just pay a bunch of money to remove the guilt. It is an astonishingly efficient system.

Stuff white people like, daar doen veel demonstraties pro-milieu, -klimaat- en pro-dierenrechten (daarvan was er net ook weer een in Amsterdam) me zeer aan denken. Voor bewegingen die tevens zeggen zo dol zijn op diversiteit, is er een enorm tekort aan people of colour.

 

 

Eén reactie

 1. Hallo Renzo
  Ik ben het wel eens met je maar er mist nog veel meer aan deze slappe akties.
  Je kan natuurlijk gearresteerd worden – is mij verschillende keren overkomen – maar met arrestaties wordt niets bereikt, het schrikt mensen af om ook mee te doen. Het soort blokkades dat gebruikt wordt, verdwijnt direct weer uit de herinnering van de mensen die niet mee doen – en positive resultaten zie ik niet.
  Ik hoor ook nauwelijks nieuwe ideeen hoe het klimaat verbeterd kan worden. Het gaat er natuurlijk om dat er veel te veel geproduceerd wordt en dat veel artikelen maar niet meer moeten bestaan. Ik geef een voorbeeld.
  Waarom staan de supermarkten nog steeds vol met flesjes (plastic!) water terwijl we in Europa overal goed water hebben uit de kraan.

  De produktie/consumptie kan ook dalen door geen reclame meer te voeren. Daar wordt ook niet over gesproken.
  Het steeds intensievere autoverkeer komt mede omdat de grote maatschappijen alleen hele grote kantoor-eenheden bouwen waardoor mensen verder moeten reizen. Ik ken verschillende mensen die regelmatig naar het buitenland moeten vliegen om daar wat te doen. De computertechnologie is kennelijk niet voldoende en een beter gebruik van computers zou een heleboel minder klimaatvervuiling geven. Dan is er een groep mensen die meer dan bv 200.000 euro per jaar verdient en die een groot verbruik hebben en dus zeer veel vuil maken – door bv twee of drie huizen te hebben of zeer dure auto’s die viezer zijn dan de goedkope auto’s. Een inkomensgrens van 200.000 per jaar zou al een grote stap vooruit zijn voor het klimaat. En ik hoor ook niets over het probleem dat als alle mensen dezelfde levensstandaard hebben als wij in het Westen het klimaat nog veel slechter zal worden. Er wordt wat kleins gedaan maar dat is niet voldoende. De voorgestelde akties geven geen hoop op verbetering.
  Dat boeren minder koeien zouden mogen houden verandert weinig als die koeien dan in het buitenland geteeld en geslacht worden. Maar ik zie nauwelijks maatregelen die het vleeseten van mensen bepertkt -ik eet overigens nauwelijks vleesprodukten. Voor akties moet je duidelijjke doelen hebben die duidelijke verbeteringen zullen geven – dat geeft dus hoop. Maar van E R hoor ik weinig dat hoop geeft. Het is een primitieve aktie die gewoon aansluit met wat de politiek al zegt.

  En wat die zegt is veel te weinig.
  Groet, Joost

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s