Bibliothecarissen in de politiek

library.jpg

 

Bibliothecarissen en politiek: is dat een goede combinatie?

Pauline Krikke (VVD) trad gisteren af als burgemeester van Den Haag. Het was wegens de nieuwjaarsvuren, maar er speelde meer: de zaak met haar  hond en de verstoorde relatie met haar eigen afdeling Kabinet en Protocol.

Krikke (1962) deed ooit de bibliotheekopleiding – dat moet in de jaren 80 zijn geweest, op haar cv vermeldt ze het niet. Het was de Frederik Muller Academie te Amsterdam. Ervaring in bibliotheekwereld heeft ze geloof ik niet, misschien kan iemand me daar wat over vertellen…

Dan de inmiddels 67-jarige Evan Rozenblad (PVDA). Hij had alleen de FMA gedaan (eind jaren zeventig) en hij had zeker ervaring op bibiotheekgebied, maar hij poetste zijn CV juist extreem op, met een rechtenstudie erbij en een functie melden als directielid van de Anton de Kom Universiteit. Hij was alleen een der leidinggevenden van de bibliotheek aldaar. Rozenblad, die op de officiële dag van zijn benoeming tot kamerlid (1994) nog niet eens Nederlander was (foei PVDA van toen!), moest na drie weken kamerlidmaatschap weg. Zie dit fascinerende artikel – waar we helder zien hoe een burger het werk van journalisten overnam.

Erg succesvol in de politiek lijken de bibliothecarissen niet… al is het natuurlijk: n=2. Er zullen in gemeenten (oud-)bibliothecaris in de politiek geslaagd zijn. En ach wat zegt het,. je kunt net zo goed zeggen: ‘dammers in de politiek, hoe gaat dat?’. Of: hondenbezitters in de politiek.

Waarom interesseert me dat van die bibliothecarissen zo?

Ik ben zelf opgeleid tot bibliothecaris, toevallig dezelfde in Amsterdam die Krikke en Rozenblad (hoort iemand nog wel eens van die man??) deden.

Al googlend op bibliothecarissen en politiek kwam ik nog tegen dat Alcide de Gasperi mede-oprichter was van de Italiaanse Christen-Democraten. De Democrazia Cristiana die van 1943 tot 1990 bestond. Een bibliothecaris en functioneren in de politiek: het kan dus samengaan.

 

 

 

9 reacties

 1. Een burgemeester, die niet in staat bleek om de gemeente Arnhem te leiden, had nooit benoemd moeten worden tot burgemeester van den Haag. In Arnhem stak men de vlag uit toen deze vrouw vertrok, zij bakte er helemaal niks van in die stad. Maar ja, zo werkt het old boys/girls netwerk kennelijk.

 2. Ook ik heb de Frederik Muller Academie gedaan. En als ik dat combineer met Google levert dat het volgende lijstje op:

  Deze mensen werkten ooit als bibliothecaris.

  Herman Boerhaave
  Cyrillus
  Erathostenes
  Benjamin Franklin
  J.W.von Goethe
  Horatius
  Lao-tse
  Mao Zedong
  Golda Meir
  Jeltje van Nieuwenhoven
  Paus Pius XI
  Annie M.G. Schmidt

  En uit mijn hoofd voeg ik daar Leibniz en Casanova aan toe.
  Er zitten een paar politici bij. Dus boekenliefhebbers: dispereert niet!

 3. Renzo, word jij maar burgemeester ergens. Ik acht je wel in staat om ergens de boel “op te krikken”
  Ik heb tegelijk met Horatius de bibliotheekopleiding gevolgd: die man kon dichten!

  • dank voor het gestelde vertrouwen. Helaas zijn er in NL amper burgemeesters (meer) die geen partijlid zijn. Je moet ergens lid van een partij zijn om mee te draaien in die baantjesmachine. En… u raadt al: geen lid…

 4. Op o.a. Wikipedia staat vermeld dat Paulien Krikke de Frederik Muller Academie volgde. Blijkens het gedenkboek ‘Karakters’ waarin een lijst van alle afgestudeerden BDI van 1966 tot 1994 is opgenomen was dat in 1988. Volgens mij had zij met haar capaciteiten een voortreffelijk bibliothecaresse kunnen worden, maar als gevolg van andere keuzes zullen we dat nooit te weten komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s