Media en saaie pseudo-verhalen

pseudoverhalen.jpg
Alweer heel wat jaren zie ik vrij geregeld interviews waarin de geïnterviewde iets vertelt over een ontmoeting met een (andere) beroemdheid.
Geregeld, en ik zoek ze niet op!
De bedoeling is dan dat er een spannend verhaal komt.
Ik herinner me nog van jaren terug een documentaire over ontmoetingen met de koningin. De geïnterviewden bliezen elke ademtocht, elk ‘goedemiddag’ van Beatrix op tot bovenmenselijke proporties. Saai. Inhoudsloos. Informatiewaarde: nul.
Joost Zwagerman vertelde eens in DWDD over hoe hij bij de zoon van Lucebert was, hij zat bij die zoon in de klas. Hij mocht een keer spelen bij die zoon thuis. Matthijs van Nieuwkerk moedigde hem aan en toen kwam de climax van het verhaal:
“Dan ging de deur open en dan stond-ie daar, de grote Lucebert”.
Nou nou zeg. Verwachtingsvol keek de presentator Zwagerman aan, maar het was einde van het verhaal. Wat een teleurstelling voor Van Nieuwkerk, die zich zo verheugd had op een echte anekdote.

Onlangs (Argus 3-9-19) werd oud-politicus Relus ter Beek aan het woord gelaten over Han Lammers:

“Dan waren ze bij ons bezoek en dan was ik lekker aan het kokkerellen, want dat kan ik goed, en dan zat mijn vrouw met zijn vrouw te praten, en dan kwam Han de keuken in met zo’n klein glaasje in de hand en dan zei-ie: ‘ Jaja’. Typisch Han.”

Typisch saai. Ik snap de anekdote niet eens.
Onlangs zag ik het dieptepunt op ontmoetingengebied.
Jeroen Wielaert vertelt op HPdetijd.nl -eh, ja wat is het, een dingetje?- over Harry Mulisch:

“En ik zal niet zeggen dat Harry Mulisch mijn vriend was, maar ik kon goed met hem opschieten. Hij was helemaal niet de arrogante kwal waarvoor hij werd uitgemaakt. Integendeel, hij was een buitengewoon voorkomende, attente man. Op de Frankfurter Buchmesse heeft me eens uitgenodigd voor een diner – samen met Suzanne Holtzer en Robbert Ammerlaan. Aan tafel ging het de hele avond over Mulisch, Mulisch en Mulisch. Tot Horst Tappert (de Duitse acteur die Derrick speelde in de gelijknamige televisieserie – RvR) binnenkwam.Harry zei: ‘Die man is twintig keer zo beroemd als ik, een icoon van de late twintigste eeuw. Alleen altijd op andermans tekst.’
Ik vroeg Mulisch: ‘Wil je hem spreken?’
Dat wilde hij graag.
Dus ik loop naar Horst Tappert en zeg: ‘Daar zit Harry Mulisch, de beroemde Nederlandse schrijver.’
Tappert: ‘Ach, nein… Ich bin zu müde, zu müde! Nein, nein, nein… Morgen, vielleicht.’
Mulisch heeft het daarna de hele avond over verschillende afleveringen van Derrick gehad. Tot Martin Walser binnenkwam, de beroemde Duitse schrijver. We zagen Horst Tappert ineens uit zijn vermoeidheid opstaan, naar Walser toestappen en hem omhelzen. Buitengewoon ontnuchterend. Mulisch zat het verbaasd en geamuseerd aan te kijken.”

 

Zo zeg. Wat een leerzaam verhaal over Mulisch. Bewijst ook alles wat Wielaert in zin twee beweert.

Die niksige, soms eindeloze verhalen over ontmoetingen; ik weet niet zeker of het een ‘trend’ is. Het is in elk geval vermaak. Er is misschien publiek voor, maar het lijken me vooral verhalen van mensen die al te vaak geïnterviewd zijn en niets meer te melden hebben. Het zijn pseudo-events, zoals Daniel Boorstin dat in 1964 al noemde.

7 reacties

  • NEE. Laat me raden. Jij zat een keer in de kantine, en toen ging er een DEUR open en toen kwam-ie binnen en zei ‘ hallo’. Gewoon heel normaal. Daarna zat ie aan zijn haar en zei tegen de kantinejuffrouw: ” Hello, coffee please”

   Toch?

 1. HalloRenzo,

  Ik heb handtekeningen in de boeken van Adriaan van Dis, Rosita Steenbeek, Donna Tartt
  en Arnon Grunberg, allemaal heel “normale” mensen, behalve de laatste die vond ik raar en onbenaderbaar

 2. Ooit, als jij écht beroemd bent geworden en ik word geïnterviewd, zal ik verhalen over hoe je bij me op visite kwam, helemaal op de fiets vanuit het verre Amsterdam. En dan groei ik uiteraard mee op jouw roem. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s