Lieve Hans Ree 75 jaar

Foto_Rabia_14_11

Schrijver/schaker Hans Ree is vandaag 75 jaar geworden. Een stuk van Johan Hut geeft een aardig beeld van zijn schaakactiviteiten. Een mij onbekende kant van Ree kwam ik onlangs tegen in het Prive-domein-deel van Laurie Langenbach. Langenbach, bekend van de roman Geheime liefde (over Jan Timman), schrijft: “Dat ik door JT te ontlopen die lieve Ree ben kwijtgeraakt.” Ree wist van niets. Toen ik het hem meldde, zei hij: ‘Een prettige verrassing. Laurie ging het meeste om met Rob Hartoch. omdat ze het idee dat die het dichtste bij Jan stond.’

In een interview met Max Pam (opgenomen in De zuiverste liefde is die tussen een man en zijn paard) gaf hij ook al zijn visie op (prof)schakers en relaties:

“Zou jij je dochter met een schaker laten trouwen?  Ja? Nou, ik niet. Ik weet wel, wat kunnen wij ouders tegenwoordig nog beslissen? – maar toch, ik zou zoiets niet stimuleren.”

En ook verder is Ree immer een grote relativeerder. In hetzelfde stuk:

“De grote vraag is natuurlijk of het schaken de moeite waard is om er je hele leven aan te wijden.  Als je me dat de ene dag vraagt, zeg ik: ‘natuurlijk, alles waar een mens zich helemaal aan kan geven, dat groter is dan hijzelf, dat altijd nieuwe proble­men oproept, is genoeg om er je leven aan te geven; zeker als het gaat om zoiets prachtigs als het nobele schaakspel.  Maar als je mij de volgende dag spreekt, bijvoorbeeld na een verliespartij, dan zal ik zeggen: ‘Goeie god, al die mensen, die hun hele leven lang met die houtjes in de weer zijn, het is toch eigenlijk zielig’.
Daartegenover staat dat de manier waarop schakers leven heel aantrekkelijk is. Niemand is hun baas, ze kunnen doen wat ze willen.  Je hebt niet het idee dat je verschrikkelijk hard aan het werk bent.  Je hebt in zekere zin een heel gemakkelijk leventje, maar of dat goed is voor een mens, dat weet ik ook niet.”

Mooie woorden en niet eens heel grote woorden.

Zoals Ree ook mooi spreekt in onderstaande documentaire (Liefde voor hout, Jop Pannekoek):

7 reacties

  1. Leuk dat je aandacht aan Ree’s verjaardag besteedt, Renzo. Toen hij 70 werd, vertrouwde zijn vriend Yochanan Afek mij toe dat hij verbaasd was dat de Nederlandse schaakwereld daar weinig tot geen aandacht aan besteedde. Ik vrees dat de situatie in de tussentijd niet veranderd is.

  2. Ik heb als chef sport Hans gekend als een bijzonder aardige schaakmedewerker van NRC. Was er iets misgegaan dan kwam een vriendin van hem op hoge poten het voor Hans opnemen. Hij nam het kennelijk niet zo nauw….Op Nieuwjaarsrecepties komt hij nog altijd naar me toe om mijn hand te schudden

  3. Veel profschakers zijn eenzaam, wonen op een flatje, zijn slecht in de sociale omgang, hebben geen vriendin, eten slecht, drinken en roken teveel. Schaken is sport. De profschaker wordt na zijn 45ste zwakker, zal daardoor minder gevraagd worden en minder gaan verdienen.Rond zijn vijftigste is hij emotioneel op en de dagen zat.
    Als je ’s avonds laat een ongeschoren man in sjofele kledij op een trein ziet wachten zou het best een schaker kunnen zijn.

  4. Hoor ook de podcast van Tex de Wit over Epishin. Die slaapt op stations, leeft op koffie en nicotine. Schakers praten ook in zichzelf omdat ze eenzaam zijn.

  5. Kijk naar iemand als GM Lalic.
    Dolende GM’s zijn het. Sommige zijn al in geen jaren intiem geweest met een vrouw, toch het mooiste wat er is!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s