Femke Halsema’s zoon, het nepwapen en de criminele rolmodellen

830.jpg

In juli jl. werd Femke Halsema’s zoon betrapt toen hij met op een plek was waar hij niet mocht zijn. Bovendien had hij een nepwapen bij zich en wilde hij selfies maken waarop hij met dat nepwapen poseert.

Over deze zaak is al veel gezegd; de berichtgeving in de Telegraaf over inbraak was volgens mij en anderen zwaar overtrokken.

Wel dacht ik aan een brief van Halsema een goed half jaar eerder aan Minster van Justitie Grapperhaus. Die brief gaat over drugs en misdaad en Halsema schrijft daarin onder andere:

‘Criminele organisaties kunnen vat krijgen op jongeren. Criminelen worden niet zelden tot een rolmodel verheven, bijvoorbeeld omdat in de rapcultuur, in films en series misdaad als aantrekkelijk wordt voorgesteld.’

Deze koppeling van de brief met de zaak-zoon Halsema is nog niet gemaakt, bij mijn weten.

We zien dat poseren met een nepwapen op social media (insta!) statusverhogend werkt. Dat weet ik, en dat zegt ook criminoloog Jeroen van den Broek. Het maakt je aanzien groter in bepaalde kringen. Jongeren die niet willen deugen, zouden we vroeger zeggen.

De burgemeester benadrukte afgelopen weekend dat de hele zaak een privé-aangelegenheid is. Daar heb ik dan iets over te zeggen. Halsema heeft zich altijd geprofileerd als liefhebber van hoge cultuur. Haar zoon afficheert zich eerder met rap- en misdaadcultuur…

Een ‘mislukte’ opvoeding is natuurlijk niet strafbaar. Maar wel pijnlijk voor criminologe Halsema. Een  criminologe die al eerder (2014) vond dat populaire cultuur juist niet aanzet tot kopieergedrag.

De realiteit is altijd weerbarstig.

 

 

Eén reactie

  1. Een mislukte opvoeding? De opvoeding is nog niet voltooid lijkt me, bij een jongen van vijftien jaar. Bestaat een gelukte opvoeding. In de ogen van mijn moeder is mijn opvoeding grotendeels mislukt omdat ik me niet zo gedraag als zij. Is dat een mislukte opvoeding? Misschien is Bruno (het zoontje met het neppistool) wel aardiger, empathischer, verstandiger en leuker dan Femke Halsema zelf. De tijd zal het leren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s