Frans Oranje, schaker/reisleider overleden

fransoranje

Een bijzonder lieve schaker is overleden: Frans Oranje (19 mei 1939 – 16 augustus 2019). Schakers zullen hem kennen als iemand die graag schaakte – altijd in de lagere regionen. In een In Memoriam op de SGA-site, wordt verhaald over onder meer zijn activiteiten, zijn verstrooidheid en lieve karakter, en zijn appartement op de Wallen in Amsterdam.

Je zag Frans vaak in de schaakwereld, als deelnemer of als organisator. Vaak verlegen (dat is mijn interpretatie) glimlachend. Hij kon stil zijn, en daarom was ik ook aangenaam verrast toen hij – ik was eens bij hem thuis- meldde dat hij reisleider was geweest.

Frans als verteller en gids, hoe ging dat?

Tot mijn verrassing trok hij onmiddellijk De kus (1977) van Jan Wolkers uit de kast. De roman is een verslag van de reis die Wolkers en een vriend maakten met een reisgezelschap.

9789029082495-480x600

 

Op een plaats of tien in het boek komt Frans voor. Zonder naam, maar als ‘de reisleider’:

Nadat de reisleider heeft gezegd dat als je bier wilt hebben je het voor eigen rekening kan bestellen, verzoekt hij om een ogenblik stilte voor degenen die willen bidden. Dan sluit hij zelf met een verfijnd en ernstig gezicht zijn ogen. De meesten verzinken in gebed, maar het is moeilijk te zeggen of het beleefdheid tegenover de reisleider of pure godsvrucht is.

Frans is in meerdere opzichten zorgzaam:

Op aanraden van de reisleider heeft iedereen een linnen of strooien hoedje op tegen de felle zon op het water.

Aan het einde van het boek krijgt Frans van het gezelschap een krans om met roze orchideeën. Hij blijft er een tijdje mee rondlopen.

Ik zie het helemaal voor me.

Als ik het goed begrepen heb, was hij de laatste twee jaar ernstig ziek en speelde niet meer. Zijn rating was tot 1218 gezakt. Meerdere malen heb ik tegen Frans geschaakt; ik won vaker dan ik verloor, maar wat de score was?

Geen idee, en het was ook niet belangrijk. Met Frans was het gezellig.

 

3 reacties

  1. Leuk stukje, Renzo. Frans was ook reisleider bij Caissa. Hij nam nieuwelingen onder zijn vleugels en maakte hen wegwijs bij de club. Zijn vriendelijkheid was legendarisch. Frans kende fortuin en dikke pech in het laatste decennium van zijn leven: hij herstelde eerst op miraculaire wijze van darmkanker, maar helaas werd hij kort daarop bezocht door meneer Alzheimer.
    Hij ruste in vrede.

  2. Frans was groepsleider bij de OHRA-jeugdtoernooien in Krasnapolsky, halverwege de jaren tachtig. Voor iedereen had hij een vriendelijk woord, ook voor degene die stijf onderaan stond: ‘Ga je het weer proberen vandaag?’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s