Lucas van Foreest, wordt hij ook OPEN kampioen? In elk geval is hij een open persoon

Open-NK-Schaken-Dieren

De kersverse Nederlands kampioen schaken Lucas van Foreest staat momenteel tweede bij het Open NK 2019.

Menigeen vraagt zich af: Wie is deze 18-jarige jongeman?

Iemand die makkelijk praat, zo viel mij op toen ik hem een paar jaar geleden kort sprak. In de documentaire De Stelling van Foreest uit 2017 zagen we het ook al: Lucas doet de pittigste uitspraken. Socioloog Kees Sluys beweerde op mijn site over deze documentaire:

‘Vooral die een na oudste zoon, dat is een persoonlijkheid.’

Lucas zei in deze documentaire dat de Van Foreests ooit met zijn allen het Olympiadeteam zullen vormen. Over profschaak was hij realistisch-cynisch: “Je woont in een klein huis, je hebt elke twee weken een toernooi, er worden dingen voor je betaald en dan ga je weer terug naar je kleine huis. Rijk worden lukt alleen als je de top-10 haalt.”

En hij betwijfelt of hij dat haalt.

Deze week gaf hij een interview aan Remco Kock van De Gelderlander u kun het hier lezen (vergroten mogelijk).

Lucas begint kalm over rugklachten bij schakers, maar dan gaat hij los. Zijn stellingnames:

 • Schaken is leuk
 • Tijdens de partij denkt hij alleen maar aan schaken [Dat vind ik knap, ik heb van menig GM, Shabalov bijvoorbeeld, begrepen dat ze erg vaak zich aan andere zaken denken]
 • Hij vindt niet dat zijn ouders hem gedrild hebben
 • Hij wordt nu voor de derde keer in zijn leven geïnterviewd
 • Vermoedt dat zijn IQ op 140 ligt
 • Zit in 6 VWO en doet niets aan zijn huiswerk, want het gaat om iets bereiken in het schaken
 • Want: wie goed is in wiskunde, moet veel aan wiskunde doen. Niet aan aardrijkskunde. Een mens moet zich specialiseren. En school nivelleert. [ dus niet dat slappe gelul van zo’n Verwer en Krabbé over schaken dat een maatschappelijke carrière hindert]
 • Winnen van Jorden tijdens de tiebreak van het NK was niet gezellig en pijnlijk voor zijn broer
 • Hij hoopt de nieuwe Magnus Carlsen te worden, maar moet ‘eerst maar eens de top-50 halen’.

De stelligheid waarmee hij het zegt, doet denken aan voorgangers in stevige uitspraken: Timman en Van Wely.

Maar dan komt het nog. En ik combineer Lucas’ uitspraken even met mijn eigen gedachten:

 • Lucas had momenteel op de Canarische Eilanden kunnen schaken, maar speelt liever in Dieren, want hij leert hier meer op schaakgebied en heeft leukere contacten. Hij begint over een taalbarriere… Lucas, denk ik dan, een grootmeester, een Van Foreest met een IQ van 140 leert toch wel een andere taal? En ik moest ook denken aan wat Loek van Wely 15 jaar geleden in een interview met mij zei over een jong talent van toen“Als Daniël nou eens lekker eenzaam in een ver, vreemd land is, en de andere schakers moeten hem allemaal hebben; ik ben benieuwd hoe hij zich dan houdt.” Je moet hard worden en niet voor de veilige weg kiezen. Ik ben benieuwd wat Lucas hierover denkt.
 • Interessant is ook wat Lucas tijdens het gesloten NK in Amsterdam bij de prijsuitreiking zei over zijn toekomst: hij dacht toch wel aan een studie. ‘Welke?’ vroeg KNSB-voorzitter Marleen van Amerongen. Lucas: ‘Als ik er maar veel mee verdien.’ Gezien Lucas’ interesse in casinospelen, is die rijkdom echt wel een item in zijn leven. Ook Machteld zei al in de documentaire dat ze soms droomde dat ze rijk is. Vooralsnog werd Lucas, en ik heb dit nog nergens gelezen, gewoon Nederlands gesloten kampioen maar overnachtte op de bank bij Hing Ting Lai in Amsterdam. Een TOPSPORTER, een Nederlands kampioen, wint het toernooi terwijl hij op een bank slaapt… Rijk worden doe je vooral buiten het schaken?

Het interview kent nog een uitsmijter:

Lucas vindt dat hij meer potentie heeft dan Jorden. “Ik ben fanatieker”, verklaart hij. En: zijn ouders, broers en zus die nu met zijn allen op vakantie zijn, mist hij niet, wel ‘het huis in Groningen’.

Lucas lijkt zich wat los te maken van de familie. De eeuwige cycle of life.

Ben benieuwd welke rijkdommen hij nog ontdekt.

2 reacties

 1. Tegen Artemiev werd hij dit jaar in een partij na een foutje in het eindspel rigoreus van het bord gezet. In een grappige discussie met hem enkele jaren geleden vond hij belasting betalen maar niks. Als kind wist hij tijdens Koning…dag menig volwassene met zijn schaakkunsten wat euro’s uit de zak te kloppen. Laat Lucas maar schuiven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s