Henk Otten en de koers van FVD

schip-18721.jpg

Ik zag het interview met Henk -de tank- Otten, mede-oprichter van het FVD, in Nieuwsuur. Ik begrijp goed dat de man zich verweert tegen de harde aanvallen van Thierry Baudet, maar hoorde enkele opmerkelijke zaken.

Otten zegt:

– “Baudet gaat vol voor zijn eigen hobby’s en aspiraties.”

Hij zei het verwijtend. MAAR: Otten doet dat ook, zo weten we uit het NRC-interview (april jl.). Zijn aspiraties: lagere belastingen. Dat is zijn grote visie en dat verenigt volgens hem alle kleuren. En hij denkt, begreep ik uit NRC dat het in de Verenigde Staten geweldig gaat tussen de bevolkingsgroepen en dat iedereen zich Amerikaan voelt. Het is een bekend frame, waar men veel twijfels bij kan zetten.

Otten stelt:

– dat de partij gerund wordt door mensen die “het bij de VVD niet voor elkaar hebben gekregen.”

Otten noemde in die zin als enige naam Paul Frentrop. Maar die zat nooit bij de VVD. Even kijken: en jawel, de belangrijke FVD-mensen Paul Cliteur en Robert de Haze Winkelman zaten inderdaad bij de VVD.

En Otten zegt:

– “FVD wordt nu een kartelpartij.”

Aha, dus Otten neemt wél een frame over van Baudet! Kartel. Maar als ik het NRC-interview met Otten lees en ook zijn latere uitspraken, zie ik dat hij FVD zo dicht mogelijk naar het midden drijft met een fantasie-integratieverhaal…. en steeds weer benadrukt wat (hij denkt dat) zijn kiezer wil.

Otten kartelt wat af met zijn afkeer van ‘grote visies’. En dan zou Otten anti-kartel zijn en Baudet kartel?

De richtingenstrijd binnen Forum tussen ideologen en VVD’ers (‘minder belasting’), is die er? Wie een groep FVD’ers in het wild beziet en eens naar de kieslijsten kijkt, ziet veel ondernemers en consultants. Veel mannen/jongens in blazers ook. VVD’ers zou je oppervlakkig gezien zeggen. Types à la Otten, ook nu nog zonder Otten. Zien zij in Baudet een kans om macht te verwerven?

Waar gaat het heen met het FVD? Ik krijg het idee dat Otten onderschat hoeveel stemmen een Baudet en Hiddema trekken en zijn eigen populariteit bij de kiezer wat overschat.
Het laatste woord is aan oud-kandidaat voor FVD, en geroyeerd lid Arthur Legger. In NRC (2018) zei hij iets bijzonders:

“De partij heeft een enorm bereik, via Facebook zo’n anderhalf miljoen echte mensen. Er zit een intense, bijna seksuele energie in die grote, jonge groep. Via sociale media staan die in direct contact met Baudet.”

 

henkdetank1.jpg

Henk de Tank, al een stripboek uit de jaren ’90, van Pim Scheelings.

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: