Positieve aandacht voor IS-daders en nauwelijks voor Yezidi’s: hoe komt dat?

D_b29-NWwAIDp3s.jpg

Daderfetisjisjme noemt Geenstijl het: de voortdurende aandacht van grote Nederlandse media voor IS’ers en hun kinderen. Zoals de IS-vrouwen: “We waren alleen maar huisvrouwen.” En: “We wisten niet waar we heen gingen.” Er is veel aandacht voor de daders – vrouwen kunnen ook dader zijn!- en weinig voor slachtoffers van IS, zoals de Jezidi’s. Nieuwsuur:

Onder meer de journalisten Harald Doornbos en Brenda Stoter Bosculo wonden zich op over het verschil in aandacht. Media stellen hulp aan de daders voorop, en de slachtoffers van de IS-genocide mogen stikken.

Ik deel deze walging. En ergens ben ik niet verbaasd. Ik zie drie factoren die dit verschijnsel heel makkelijk verklaren. Echt heel makkelijk, en het heeft niet zoveel met ‘daderfetisjme’ (mooi woord wel) te maken:

1 De eerste wet van de filosoof Bart Croughs: in het progressieve denken is het westen abject en het niet-westen/de moslim zielig. Jezidi’s gelden momenteel op een of andere manier – nee natuurlijk, ik vind dat niet – als westers, als een soort christelijk. Dus als niet zielig. De wetten van het moraaldenken: een moslim, ook al is-ie dader, is zielig.

Dus hier wint de moslim de aandachtsstrijd van Jezidi.

2 De machtige lobby van de kansarmenindustrie. Als we veel IS-misdadigers terughalen, is er veel werk te doen voor bepaalde advocaten, maatschappelijk werkers, psychologen, adviseurs, bureautjes, bepaalde marketeers en diversiteitsstrijders. Hoe meer IS’ers, hoe beter voor hen. Geld verdienen!! En goed lijken. Wat wil een mens nog meer?

Ik voorzie, nadat er veel IS-strijders, zijn teruggehaald naar Europa, allerlei mooie campagnes. ‘Ex-IS-strijders zijn net mensen’, en: ‘red een IS’er’ bedacht ik net, en ik werd opgewonden van mijn eigen goedheid.

UPDATE I, 2 dagen later: Iemand wees me er op dat Jezidi’s ook slachtoffer zijn en ook in handen zouden vallen van de kansarmenindustrie. Inderdaad, een goed punt! Tegelijk: de kansarmenindustrie weet haar doelgroepen goed uit te kiezen. IS’ers betekenen meer werk dan Jezidi’s…

UPDATE II, ook 2 dagen later: zie met nadruk ook de discussie onder dit stuk waarin mensen goede kritiek/aanvullingen op dit stuk geven.

11 reacties

 1. Is het niet eerder ‘daderfetisjisme’? Kuddegedrag bepaalt helaas meestal het doen en laten van mensen. Het vergt wel een absolute afkeer van kennis, een hoge graad van lafheid, een erg zwakke moraal en een stuitend gebrek aan empathie.

 2. Is het ook niet een kwestie van: link met Nederland? IS-gangsters (op z’n Engels uitspreken graag) die terug willen naar Nederland, dat vindt men belangrijker en interessanter dan Jezidi’s met wie we nooit iets te maken hebben gehad. Hetzelfde effect: als een veerboot in Denemarken zinkt meer aandacht dan wanneer dat bij de Filipijnen gebeurt, ook bij hetzelfde dodental. Dichter bij huis…

  • JA.
   De link is er, maar de extreme aandacht en ook het vele begrip … DAT is ZIEKELIJK. Het doet mij denken aan het slag vrouwen dat correspondeert met seriemoordenaars en denkt dat ze HEM kunnen verbeteren en redden. DEBIEL gewoon.

   Misschien had ik DAT wat duidelijker moeten zetten in mijn blog. Aandacht is logisch, vanwege de ‘link’ met Nederland. MAar waarom die POSITIEVE aandacht, dat optimisme, die religieuze hoop om die mensen te redden – en bereid daarvoor de ned. samenleving op te offeren……?

   • Die positieve aandacht is een kwestie van het slachtofferschap dat de zogenaamde spijtoptanten tentoonspreiden. En dat is walgelijk. Eerst stoer afreizen en nu zielig doen. De ouders van de betreffende IS’ers huilen ook hard mee en ja, dan “moeten we helpen”. En: “Iedereen verdient een tweede kans”. Ik word er behoorlijk moe van. Hulde voor de tweets van Harald Doornbos.

 3. Goed stuk Renzo, en met jou vraagt een heel groot deel van de authentieke Nederlanders zich precies hetzelfde af. De enige juiste oplossing is een oorlogstribunaal dat op de plek waar de misdadige handelingen hebben plaatsgevonden wordt georganiseerd. Gefinancierd en gesanctioneerd door het westen, voorgezeten door Syrische, Iraakse, Koerdische en Yezidische rechters. Logistieke ondersteuning vanuit het westen, beveiliging zelfs indien nodig, en snelrecht graag, net als in Nurnberg de kopstukken als voorbeeld stellen en hangen maar! Als dat de straf is die daar gebruikelijk is, dan moet het westen eens af van dat zielige gedeug. Die lui (de vrouwen ook) hebben gruwelijke misdrijven tegen de mensheid gepleegd, en ze zouden daar vrolijk mee door zijn gegaan als de Russen al-Assad niet hadden gesteund.
  Trouwens, dat hele IS kon ontstaan doordat het westen de rebellen tegen al-Assad ondersteunde, om Poetin vooral dwars te zitten…
  Daders moeten boeten, daar hebben de slachtoffers wat aan, een begin van het helingsproces.
  Bijkomend voordeel, wij hoeven die misdadigers niet de rest van hun miserabele leven te onderhouden en niet over de schouder te hoeven kijken of dat mes in onze rug eraan komt… Want dat ze hun gedachtengoed niet hebben afgezworen staat als een paal boven water.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s