Eerste ploegentijdritoverwinning in Tour voor Nederland in 27 jaar

pinball

 

post.png

De laatste dagen werden er in de Tour de France natuurlijk veel woorden gewijd aan het eerste Nederlandse geel sinds 30 jaar – Mike Teunissen. Opvallend echter is hoe weinig (niet?) opgemerkt wordt dat  ook heel lang geleden is dat een ploeg met een Nederlandse licentie een ploegentijdrit in de Tour de France wint.

Uit mijn hoofd: jaren zeventig, begin jaren tachtig won bijna altijd een Nederlandse ploeg (Post). En eind jaren ’80 voor het laatst?

Even googlen en sportkroniek biedt uitkomst. 1988. En Teun van Vliet belandde in het geel. Maar het is toch slechts een halve uitkomst. Want 1992: Panasonic (Post) won. (Met dank aan Raymond Kerckhoffs, die me hierop attendeerde.)

Dus toen Jumbo-Visma gisteren de ploegentijdrit in de Tour won, was het ook alweer even geleden dat een Nederlandse ploeg dat deed.

Die ploegentijdritten waren vroeger trouwens vaak HEEL ERG LANG. 60km, 90, en in 1978 zelfs 153 kilometer: een complete etappe! Met een krankzinnig verhaal achter de overwinning van Post – die won met slechts 4 seconden voorsprong.

Voor Jumbo-Visma was de ploegentijdritwinst uniek: team Rabobank en alle navolgers waren nooit echt goed in ploegentijdritten. Vorig jaar bijvoorbeeld werden ze nog maar 12e.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s