OPZIJ-literatuurprijs. Van Iperen. Moonen.

 

pi

Roxane van Iperen heeft met haar boek ’t Hooge Nest (Lebowski) de OPZIJ Literatuurprijs van 2019 gewonnen. Uit het juryrapport;

Hoe iets onschuldigs als de aankoop van een huis kan leiden tot de ontrafeling van een bijzondere familiegeschiedenis (…) Vanwege de centrale rol van de twee zussen Brilleslijper, krijgt dit boek een krachtige feministische lading: het actieve verzet van vrouwen in WO II is sterk onderbelicht gebleven in de naoorlogse vertellingen.

De OPZIJ Literatuurprijs; In aanmerking komen titels die bijdragen aan de bewustwording, emancipatie en ontplooiing van vrouwen. Daarnaast moet de winnende titel ook hebben gegrepen vanwege de literaire kwaliteit en/of de impact op onze maatschappij. In 2018 bestond de prijs uit een halve bitcoin met een toenmalige dagwaarde van ongeveer 2750 euro.

De prijs wordt dus uitgereikt op inhoud. In de praktijk winnen steeds vrouwen, en worden alleen vrouwen genomineerd. Prima: er zijn ook prijzen voor debutanten, allochtonen en er zijn Olympische Spelen voor gehandicapten.

Toch moet ik bij zo’n vrouwenprijs denken aan de woorden van A. Moonen, mannelijke schrijver die zich graag openbaar in lingerie hulde, over de instelling van de Anna Bijns-prijs voor vrouwen:

“Goed zo, eindelijk zien de dames in dat, net als bij schaken, een aparte kampioene dient te worden gekozen in de letteren. We gaan de goede kant op.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s