De mythe van het bloedbad/duizenden doden OP het plein van Hemelse Vrede 4 juni 1989

9182675313_56a7e03044_k

Afgelopen dinsdag was er een herdenking. In westerse media, van de gebeurtenissen op 4 juni 1989 op het Tiananmen-plein/Plein van Hemelse Vrede (Peking). NRC sprak over het bloedbad op het plein van de Hemelse Vrede. De Volkskrant beklaagde zich over de weinige aandacht in China voor het ‘bloedbad’ op het plein:

Het is dinsdag precies dertig jaar geleden dat op het Tiananmenplein, het Plein van de Hemelse Vrede, studentenprotesten eindigden in bloedvergieten. Na maandenlange betogingen, tegen corruptie en voor democratie, zette de Chinese regering het leger in tegen de demonstranten. Tanks rolden door de straten, en rond het plein braken rellen en schietpartijen uit. In een paar uur tijd vielen honderden, misschien zelfs duizenden doden. Een officieel dodental is nooit bekendgemaakt. Gingen de beelden van dode en gewonde studenten de hele wereld rond, in China is ‘het incident’ aan strenge censuur onderworpen. In schoolboeken en historische naslagwerken wordt er met geen woord over gerept (…)  ter nagedachtenis van het Tiananmenbloedbad.” 

Er was iets met die gebeurtenissen: de student en de tank, we kennen de beelden toch? Bloedbad!

In de eerste paar minuten van het mediaforum vertelt journalist Frénk van der Linden over hoe het echt zat:

Er was geen bloedbad OP het plein. De rapporten van Amnesty en het Rode Kruis bevestigen dat er veel doden zijn gevallen, maar BUITEN het plein. En Hoe belangrijk is dat? Zeer belangrijk, want de dictators die beweren dat er geen bloedbad plaatsvond op het Plein van Hemelse vrede, hebben meer gelijk dan al die Nederlandse media die elkaar napraten. En ik heb meegewerkt aan die valse berichtgeving. Wij journalisten schreven in de dagen na vier juni op wat de studenten zeiden, maar er is geen journalist die zelf gezien heeft dat er op het plein een bloedbad plaatsvond….

Van der Linden schreef al op 6 oktober 1989 (De Tijd, nr. 40) over de valse berichtgeving – en spaarde daarbij zichzelf niet.

Een artikel op geschiedenis.nl bevestigt Van der Lindens verhaal:

In de nacht van 3 op 4 juni verschenen troepen van het Volksbevrijdingsleger op het Tiananmen-plein om de laatste paar duizend studenten te verwijderen. De partijtop had de betogingen bestempeld als een ‘contrarevolutionaire rel’ en het leger opdracht gegeven naar het plein op te rukken. Het schoonvegen van het plein die nacht verliep zonder bloedvergieten, maar het oprukken naar het plein door de buitenwijken van Peking had veel mensenlevens gekost. De burgers van de stad, die vastbesloten waren de studenten tot het laatst toe te verdedigen, hadden barricades opgeworpen en bestookten het leger met bakstenen, molotovcocktails en stukken hout. De militairen openden daarop het vuur op de opstandige burgers. De schattingen van het aantal slachtoffers lopen uiteen van 600 tot 3000, waaronder tientallen studenten en soldaten.

Robin Munro van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Asia Watch geeft hier een reconstructie.

De Amnesty-site is inmiddels het eigen rapport vergeten en geeft gewoon een verhaal over het Plein zelve…

Het stuk in de Volkskrant dat ik hierboven aanhaalde was niet slecht – ‘aangaande rond het plein’. Wat ontbreekt in het stuk, is de uitleg dat de doden vooral vielen terwijl de troepen van het Volksbevrijdingsleger zich een weg baanden vanuit de buitenwijken naar het centrum van Beijing. Studenten en burgers probeerden de legereenheden met inzet van eigen leven tegen te houden. En de gebruikte term Tiananmenbloedbad is zeker fout.

Samenvattend. Wat gebeurde er? 

  • Er reden geen tanks over studenten in tenten heen op het plein;
  • Het vuur werd niet geopend op studenten op het plein;
  • Er vielen veel slachtoffers begin juni 1989. Studenten én niet-studenten;
  • Maar er vielen geen tienduizend slachtoffers;
  • Natuurlijk onderdrukte het Chinese regime en was het verantwoordelijk voor 1000 a 2000 doden bij deze opstand-  naar het zich laat aanzien;
  • Het weergeven van een foute werkelijkheid geeft Chinese leiders die klagen over “de leugenachtigheid, de beledigingen en het complot van de internationale media” meer gelijk, dan de westerse media

Van der Linden zei het in de radio-uitzending nog een paar keer: het beeld, het frame is gevestigd, en daar is eigenlijk nauwelijks tegen op te treden…

Jammer. Het is inmiddels hetzelfde als het eeuwige verhaal van Adolf Hitler die zulke prachtige gedichten schreef over zijn moeder. Onwaar. Of dat de taal van de eskimo’s honderden woorden voor ‘ sneeuw’  heeft, of in elk geval meer woorden voor sneeuw dan het Engels: onwaar.

Enzovoorts. Enzovoorts.

Om met de Romeinse schrijver Gaius Petronius Arbiter(27 – 66 na Chr) te spreken:

Mundus vult decipi, ergo decipiatur.

De wereld wil bedrogen worden, dus laten we haar bedriegen.

 

PS Voor wie meent dat dit een gevalletje ‘fakenews’ is van alleen mainstream-media: besef dat menig blog/site het over een bloedbad op het plein tegen studenten (met 10.000 doden) heeft… of verwijst naar reguliere media aangaande ‘de gebeurtenissen op 4 juni 1989’.

 

 

One comment

  1. Ik heb in mijn boek “De schepping van de wereld in het nieuws” (1996) de onderbouwde schatting van Amnesty uit die tijd aangehouden, van rond 1.200 doden in de hele stad en het hele land. Ik keek nu op het Franse parlementaire kanaal LCP naar updates van Franse sinologen (en ook op Arte). Daarin werd de mogelijkheid geopperd dat het er uiteindelijk 2x zo veel waren, wat natuurlijk vreselijk is. Maar in de media werd breed het getal 10.000 of meer genoemd, gebaseerd op een missive van de Britse ambassadeur en anderen van de dag erop, die echter gebaseerd was op geruchten, dat 7.000 studenten in tentjes ’s nachts op het plein waren platgewalst door tanks. Dat heeft echter niet plaatsgevonden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s