Houellebecq – Baudet – Fortuyn

tompouce

 

Thierry Baudet volgt middels zijn essay over Houellebecq de aanbevolen tactiek door diezelfde Houellebecq.

De schrijver stelde in Rester vivant (1991):

‘Elke samenleving heeft haar zwakke punten, haar wonden. Leg je vinger op de wond, en druk goed hard. Spit de onderwerpen uit waarover niemand wil horen. De achterkant van de façade. Leg de nadruk op ziekte, lelijkheid, verval. Praat over de dood, en over de vergetelheid. Over afgunst, liefdeloosheid, frustratie. Wek afkeer op, dan zit je goed.’

En dat doet de politicus dus goed. Hij heeft het over veel van deze thema’s. En het ‘wek afkeer op, dan zit je goed’, lijkt zijn handelsmerk. Hij werpt steeds een stuk rood vlees in de arena, en voor- en tegenstanders werpen zich op dat vlees.

Gisteren wezen velen al op het verkiezingsprogramma van FVD dat bijvoorbeeld wel pro-euthanasie is. Ik kan nog een iets noemen: FVD wil -als enige partij- de kinderbijslag na het tweede kind afschaffen. Je zou het kunnen rijmen met Baudets stuk, je zou het ook tegenstrijdig kunnen noemen.

17 Jaar terug gaf Pim Fortuyn een interview aan de Volkskrant, waarin hij onder andere zei: ‘Nederland is vol’. Toen de interviewers Frank Poorthuis en Hans Wansink hem voorhielden dat hij dat laatste niet mocht zeggen van zijn partij Leefbaar Nederland, repliceerde hij met:

“Nou, daar moest ik me maar eens niet zoveel meer van aantrekken.”

Fortuyns achterban ging met hem mee naar de nieuwe partij en LN implodeerde. De macht lag dus bij Fortuyn en niet bij de bureaucraten in zijn partij.

Baudet doet behalve aan Houellebecq zeer sterk denken aan Pim Fortuyn.

 

 

 

3 reacties

  1. Het afkeer opwekken lijkt me eerder het lot van degene die het niet kan laten ook de nadelen te benoemen van iets waar anderen slechts de loftrompet over kunnen steken. Het lijkt me geen tactiek. Eerder een lot. Maar wel een lot dat gepaard gaat met het gevoel dichter bij de waarheid te zitten dan die anderen. En zelfs als die waarheid een onaangename is geeft dat toch een meer verlicht gevoel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s