Wielrenner, boekhandelaar en sponsor Frans Klardie overleden

Vooraan vlnr: Klardie, Rooks, Van de Kommer. Achteraan: Siem de Groot.

Frans Frederik Klardie: Amsterdam, 4 maart 1940 – Heemskerk, 25 maart 2019. Frans Klardie is een man die als sponsor bekend werd in het Nederlandse wielrennen, maar nu een beetje vergeten is.

Hier een In Memoriam, en wel pas nu, omdat ik gisteren pas vernam van zijn dood eind maart jl.. Twee overlijdensadvertenties in Nieuwsblad De Kennemer bevestigen zijn overlijden.

Waarschijnlijk de eerste keer dat Klardie in de media opdook, was in een ontroerend bericht (‘En nu geven jullie Frans allemaal een poot’ ) uit 1954. De Castricummer moest in gewonnen positie de jeugdronde van Gelderland verlaten. Hij had hoge koorts.

Klardie reed in 1975 en 1976 als onafhankelijke bij de beroepsrenners. Sponsor: Huturu.

klardie

Frans als prof. Sprekend Roger de Vlaeminck. Foto met dank aan Velo Retro op Facebook.

Later reed hij bij de amateurs en als zodanig komt hij even voor in de roman De renner van Tim Krabbé. Klardie was later eigenaar van boekhandel Univers aan de Rozengracht in Amsterdam en van een aantal andere kiosken/boekwinkels. Hij begon een wasserette, de Klardinette, was sponsor van de Concorde-Univers-amateurploeg, waar onder andere Frits Schür en Piet Kleine voor reden.

Zijn grote wielerhart en tevens claim to fame bleek begin 1983. Het grote wielertalent Steven Rooks zat na onenigheid met Peter Post zonder sponsor. Op Slogblog lezen we over Rooks’ probleem: hij kon wel als gastrenner zonder salaris aansluiten bij het Franse SEM-De Gribaldy maar

had daarvoor een basisinkomen (ongeveer duizend gulden per maand) nodig om aan de benodigde KNWU-proflicentie te komen. Klardie, en Peter van de Kommer van het bedrijf AGU bleken bereid tot die hulp of zoals ze toen lieten optekenen in de Alkmaarsche Courant: ‘Commercieel is het voor ons nauwelijks aantrekkelijk want als hij goed gaat rijden, zit hij het hele jaar in het buitenland. Maar een talentvol iemand die buiten zijn schuld in het nauw is gekomen, willen we wel helpen. Beschouw het maar als een ideële vorm van sponsoring.’

Rooks beschaamde het vertrouwen niet. Hij won een etappe in de Ronde van de Middellandse Zee, werd derde in Parijs-Nice en, met een AGU Sport-haarband onder zijn helm, Luik-Bastenaken-Luik – hier de beelden.
Klardie was trots en stelde dat Rooks ‘dankbaar’ was.
Eind vorig jaar las ik het verhaal van Tim Krabbé over Klardie weer eens…
Ik vond Klardies mailadres en vroeg hem hoe het was. Klardie was verrast, maar vond het leuk. Hij vertelde:
Ik leef nog steeds, in 1995 heb ik mijn BV verkocht. Had eerst een huis op Sint Maarten, daarna in SITGES, Spanje. Teleurgesteld in wielersport en sinds 1955 [!! – of zou hij 1975 of 1995 bedoelen?-  RV] geen ambities meer.
Ik had wat problemen in Londen [hij doelde hiermee op zijn gevangenisstraf wegens smokkel – RV]. Werd toen door de KNWU tegengewerkt bij het samenstellen van de CONCORDE-CAMPAGNOLO-ploeg en heb toen de handdoek in de ring gegooid. Mijn bedoeling was jonge renners op weg te helpen naar een een Nederlandse profploeg, ik had daar een sponsor voor. Het is zo lang terug dat ik daar niet meer over wil praten. De sport is mij altijd blijven interesseren.
Krabbé nu: ‘Ik mocht hem wel, een leuke showbink, die man.’

2 reacties

  1. IN DE JAREN 1958-59 KOERSTE WE SAMEN BIJ DE AMATEURS;ZIJN SAMEN INEEN CHEVROLET IMPALA 14 DAGEN NAAR SPANJE[SITGES] OP VAKANTIE GEWEEST. FRANS IS BEGIN 2018 NOG BIJ ME LANGS GEWEEST,JAMMER OM NU TE HOREN DAT HIJ IS OVERLEDEN. VEEL STERKTE METHET VERLIES FRED KEUKER.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s