In een interview in Weltwoche sprak FVD-voorman Thierry Baudet onlangs interessante woorden:
“Well, it’s obviously true that the general public has always had folklore, and I don’t expect 17 million people in the Netherlands to be able to reproduce the finer harmonic intricacies of Schumann’s Piano Concerto. But society needs an elite that leads the way.”
Uiteraard is Baudet beïnvloed door velen; van Tocqueville, Dalrymple, Wim van Rooy, Paul Cliteur, tot de pickup artists.
In bovenstaand citaat echter proef ik een bepaalde echo van schrijver Boudewijn van Houten – die ooit eens voor FVD (toen nog denktank) sprak. In het essay Het einde van de gelijkheid (hier te lezen) pleit Van Houten voor een eerherstel van een echte elite (dus niet: nouveau riches die duur doen). Voor een samenleving met enige hiërarchie. Voor kunst die echt iets voorstelt. En bijvoorbeeld over de lagere klassen schrijft Van Houten:
“Is het nu echt nodig dat ze naar een voetbalwedstrijd in Buenos Aires kunnen vliegen? Ik geloof hun levensgeluk niet in direct gevaar te brengen als ze op zondag alleen maar naar de thuiswedstrijd van hun ploeg in hun gehucht zouden kunnen gaan kijken en bij hoge uitzondering eens naar de uitwedstrijd in het gehucht ernaast. Uiteindelijk is daar hetzelfde bier als ze in Buenos Aires zoeken, en dezelfde mogelijkheid om te brallen. Gelooft u dat ze het museum voor schone kunsten in Buenos Aires hadden willen bezoeken? Ik geloof eigenlijk van niet.”
Klopt, dat is niet hetzelfde als wat Baudet beweert. Ik zie in het stuk echter een grote verwantschap.
Helaas bestaat er onderlinge competitie binnen de elite met als resultaat Exhibitionistische
Zelfverrijking.
Klopt natuurlijk, maar dat is de HUIDIGE “elite” (nu ja elite, nee dus. En ik zie ze ook niet zo, mogelijk jij wel ;-))
Van H keert zich tegen die mensen, vindt ze geen elite. Hij heeft over een andersoortige elite, niet een die streeft naar meer materie!
zie zijn essa.y…
Op deze wijze toon je dezelfde verachting voor het “volk” als de huidige, LINKSE, elite doet. Alleen gaan je dan van ander gedachtegoed uit. Maar waarom zou iemand niet naar Buenos Aires mogen vliegen voor een voetbalwedstrijd? En iemand wel naar New York voor het Guggenheim? Ik vind het gebral van Van Houten, eerlijk gezegd. Het is juist zaak het “volk” niet iets te ontnemen, maar het tevreden te houden. Zodat de elite ongestoord van Schumann kan genieten.
Primus inter pares
In vliegen naar het Guggenheim vind ik dezelfde waanzin terug als die van de voetbalfan in Argentinië. Cultuursystemisch gesproken komt het op hetzelfde neer. Ik veracht beide.
Ik zou geschreven hebben “nouveaux riches”
Dank.Mijn Frans is niet ideaal idd….