Nederland een gelukkig land?

crazy

 

Nederland staat op plaats vijf van alle landen in het World Happiness Report, zo werd afgelopen woensdag bekend. De Nederlandse geluksprofessor Ruut Veenhoven is er erg blij mee,

Keuzevrijheid en individualisme

In het AD stelt hij dat veel keuzevrijheid gelukkig maakt. Nederlanders richten hun leven zelf in. ,,En belangrijker: we gaan ervandoor als het ons niet bevalt. We stappen uit een slecht huwelijk of dienen ons ontslag in als ons werk ons ongelukkig maakt.”

Het geluksonderzoek gaat uit van meerdere variabelen, waaronder een enquête hoe gelukkig mensen zich voelen. Ik kan niet alles overzien. Maar ik heb vraagtekens bij wat onderzocht wordt en ben zeker niet de enige. Filosoof Coen Simon: “De proefpersoon moet antwoord geven op een gelukschaal, maar de proefpersoon weet niet eens wat geluk betekent en dat wordt niet aan de orde gesteld.”

Mijns inziens gaat het onderzoek uit van een beperkte opvatting van geluk. Het meet meer een soort momentopname wat betreft satisfactie.

Wanneer je weglopen uit slechte huwelijken (hoe goed is dat voor de vaak aanwezige kinderen? Niet!) en puur individualisme als ‘geluk’ omschrijft… dan is dus geluk in de eerste plaats ‘goed voor mezelf zorgen, ook al gaat dit ten koste van mijn omgeving.’

Dat is een zeer dubieuze stellingname op samenlevingsniveau.

Mijn definitie van geluk is een andere:

Niet de samenleving zo inrichten dat ze alleen gerieflijk is voor de mensen die het goed voor zichzelf (kunnen) regelen. Maar ook prettig voor andere groepen.

Interessant is dat Veenhoven in zijn uitleg zichzelf ook al tegenspreekt:

,Nederlanders lijden aan cultuurpessimisme. We zoomen te veel in op dingen die niet goed gaan, terwijl alle lijstjes aantonen dat we gelukkiger zijn dan ooit.”

Hij gaat daarmee op de stoel van de therapeut zitten die tegen de patiënt zegt hoe-ie moet denken. En: als WE ‘te veel’ inzoomen op minder goede zaken, zijn WE (als samenleving) dan wel echt gelukkig?

 

 

 

 

Eén reactie

  1. Ik kan me helemaal vinden in de definitie van geluk die jij geeft: richt de samenleving zo in dat ze niet alleen
    prettig is voor groepen die het goed voor zichzelf zelf kunnen regelen, maar ook voor andere groepen
    (die wat minder vaardig zijn in het voor zichzelf kunnen regelen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s