Boudewijn Van Houten over Thierry Baudet + politiek

43290669.gif

De overwinning van FVD bij de PS 2019 deed me even terugdenken aan een interview dat ik eind vorig jaar had met schrijver Boudewijn van Houten (1939) in The Post Offline:

“Ik heb veel waardering voor de activiteiten van Baudet en ik vind hem – op basis van één ontmoeting- een beminnelijk man. Hij is veel te fatsoenlijk voor de politiek, vrees ik.”

Over politiek in het algemeen zegt Van Houten relativerende woorden:

‘Tussen echte rechtse ouwe heren voel ik mij niet thuis. Gelovig, tegen abortus, kritisch over seksuele openhartigheid, blind voor alle kunst behalve de meest traditionele, weerzin van de grote stad, lomp… nee, niets voor mij. Ik ben ik, mag dat soms? Links heeft grote kunstenaars voortgebracht, vooral schilders, want die denken niet zoveel, die penselen. Zoals je homo’s nodig hebt voor de kunst, zo kun je ook niet zonder bolsjewieken. Maar rechts slecht vinden en links goed, dat is klinkklare onzin. Menig standpunt van links was trouwens ooit rechts. Neem de milieubewustheid. Vlak na de Tweede Wereldoorlog wilde links het liefst de natuur afschaffen – die was fascistisch – en ons in zielloze arbeiderssteden laten leven met uitsluitend beton. Het was rechts dat zich toen zorgen maakte over de natuur, maar dat werd in die dagen Godfried-Bomans-achtig gevonden.

(…)

Heeft niet elke maatschappelijke/politieke stroming iets goeds? Zelfs als feminisme en socialisme niet bestonden, zouden ze moeten worden uitgevonden! Wat me het meest in links hindert, is de wereldvreemde houding, zonder enig begrip voor de echte gang van zaken. Namelijk dat mensen niet gelijk zijn en dat we daar ook niet naar moeten streven. Een onwezenlijk optimisme, zonder enige poëzie ook, want helaas toch wel voornamelijk gegrond op afgunst. Ik ben een voorstander van een standenmaatschappij. Wel even opletten: Ik zie me zelf niet bovenaan. Goethe zei terecht dat die positie helemaal niet leuk meer is, want ‘als je niks boven je hebt, kun je niet meer omhoog’.

Zijn dit mogelijk ook waarschuwende woorden richting Thierry Baudet?

Over het maatschappelijk debat stelt de cultauteur:

Ik woon in België en de Belg kijkt de kat uit de boom. Het is hier anders dan in Nederland, waar iedereen luid verkondigt hoe goed hij is. Dat gebeurt hier minder, al wordt het je natuurlijk niet bespaard, tenminste in krant en op tv. Maar in persoonlijke contacten valt het nog wel mee. Weet u, die debatten in de media over immigratie, Zwarte Piet, islam of wat dan ook vervelen mij nogal, juist omdat ze zo precies op het goede moment komen. Voor je het weet, maak je in een discussie een karikatuur van je eigen mening en die van de ander. Discussies leveren doorgaans weinig op: je kunt alleen goed discussiëren als je het behoorlijk eens bent. Alle andere meningsuitwisselingen geven maar hoofdpijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s