“De jaren tachtig van de vorige eeuw”

Cartamundi_dobbelstenen_6_stuks_CM-K009_400015_medium.jpg

Al heel wat jaren lees ik in kranten, zie op sites en hoor ik:

“De jaren 70 [of 80 op 90 of… ] van de vorige eeuw”

En dat in de context van “In de jaren 70 van de vorige eeuw was Joop Zoetemelk profwielrenner / was de kleur oranje heel populair.”

Maar de jaren 70 (of 80 etc) van deze eeuw zijn er nog niet. Mij lijkt het logisch dat ‘ de jaren tachtig’  over de 1980s gaat. Over de meest recente „jaren ’80”. In de jaren negentig bijvoorbeeld zei niemand ‘De jaren zeventig/tachtig van de huidige eeuw’. Dacht ik.

Onze Taal snapt mijn redenering ook niet. De site schrijft:

“Naarmate we langer op weg zijn in de 21ste eeuw, wordt het probleem actueel of de jaren twintig wel duidelijk genoeg is: wordt de periode 1920-1930 bedoeld of 2020-2030? Voeg bij twijfel van de vorige eeuw of van deze eeuw toe.”

Welnu, dat is echt wel duidelijk. De jaren 20 van deze eeuw zijn nog niet aangebroken, dus toekomst. ‘De jaren 20’ in de verleden tijd zijn dus niet de 2020s…

Ik vind ‘van de vorige eeuw’ dus overbodige onzin. Het is bedoeld om duidelijkheid te scheppen vermoed ik, maar ik vind het juist verwarrend. Ligt aan mij, vrees ik.

 

 

 

 

 

3 reacties

  1. Geen denkfout van jou, hoor. Aannemende dat het om een zin in de verleden tijd gaat (was, werd, ging, enzovoort), dan is het weglaten beter dan het erbij vermelden.
    Mochten we dezelfde tekst weer lezen over tig jaar, dan ZOU het wel vermelden kunnen hebben geholpen, maar bij lezen over honderd-en-tig jaar is het eventuele probleem weer idem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s