Het gaat goed met Renzo. Hij is moslim geworden

$_84.JPG
1. B., een vriend van me, kwam laatst twee mensen uit Woerden tegen.
“Hoe is het met Renzo?”, vroegen de Woerdenaren, die mij jaren niet gezien hadden. B., met een stalen gezicht:
“Het gaat heel goed met Renzo…. Hij is moslim geworden.”

Ze moeten verbijsterd hebben gekeken. Daarna begonnen ze te lachen. B, quasi-verontwaardigd tegen mij: “Ze geloofden me niet eens!”

2. Een vriendin van me is klant van een speciaalzaak in Amsterdam-West. De Nederlandse, blanke vrouw die daar in de winkel staat, droeg op een dag ineens een hoofddoek. En… ze had een relatie met een islamiet.

Die vriendin heeft nu – vanwege die bekering- moeite die vrouw serieus te nemen, bekende ze me. Ze neemt zichzelf dat kwalijk, en schaamt zich een beetje, want ze vindt haar visie niet netjes. Of zo.

 

D66-kamerlid is negatief over de islam

3. Oud-PVV’er Joram van Klaveren is moslim geworden, zo werd twee weken geleden bekend. Er waren veel verbaasde reacties. D66-Kamerlid Paternotte zei in een GeenStijl-filmpje (op 0:40 min):

(…) was te veel met de islam bezig en … ‘dat kan zomaar mis gaan’.

4. Münire Menisa heeft zelf twee jaar geleden bedreigingen uit moslimkringen gekregen, alleen maar omdat ze COC-bestuurslid werd. Nu verdedigt ze haar godsdienst op heel oppervlakkige en warrige wijze. In een opiniestuk op Joop.nl over Van Klaveren & de islam betoont ze zich gekrenkt door de gehoorde opmerking van Paternotte:

“Net alsof de islam een virus is dat je te pakken kan krijgen als iemand per ongeluk in jouw richting niest. Ook daar in de Kamer is de verbazing blijkbaar zo groot dat het verstand even op nul staat.”

Ook verder in haar stuk blijkt ze niets van Nederland te snappen. In een vooruitgangsgerichte, individualistische samenleving als de Nederlandse wordt bekering tot de islam gezien als een enorme achteruitgang.

Ik herken de schaamte van de vriendin uit (2) wel. We zijn immers opgevoed met ‘dat je niet mag oordelen over religie’. Maar inmiddels ben ik wel zover dat ik iemand die zich tot de islam bekeert, niet serieus neem. Je moet toch wel raar in je hoofd zijn om je te bekeren tot een godsdienst die – om maar iets te noemen – de doodstraf voor afvalligen bepleit en handhaaft, en er bijvoorbeeld een fenomeen als Ramadan (irrationeel, ongezond en hinderlijk op werk en studie) verplicht stelt.

Wie islamitisch is opgevoed, kan er niets aan doen (godsdienst is voor de meeste mensen geen keuze, al denken heel veel mensen dat dat het wel zo is. Ehm nee; vraag aan mensen waarom ze geloven en in het overgrote deel van de gevallen is het de opvoeding de reden van hun geloof).

Maar als je bewust voor de islam kiest, tja… dan kijken de mensen meewarig.

De mededeling ‘Het gaat goed met … ; hij is moslim geworden’ is hier zo leuk, omdat ze zo absurd is. Ik hoop dat dat nog lang zo blijft.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s