De mens kan, nee moet zichzelf bedriegen

DV_8_7658130_01_4c_DE_20130318221501.jpg

 

‘De lelijke kioskjuffrouw heeft het meisje in badkostuum van de prentkaart lief. Het meisje in badkostuum is zeer schoon, meent de kioskjuffrouw. Daarom geeft zij haar in hare zesvoudige verschijning een ereplaats achter het schutglas van haar kraam. Daarna brengt zij haar toilet in orde. Zij vergelijkt hare verschijning met deze der schone vrouw van de prentkaart. Zij begrijpt nu zeer goed de uitdrukking: het schone geslacht. “Ik ben als zij, een vrouw”, denkt zij. Dit begrijpen evenwel maakt haar niet overdreven trots, immers de waarheid maakt niet trots. Het is haar of iemand haar, zo pas, het geheim harer schoonheid had ontsluierd. Daarover is zij tevreden en deze tevredenheid wordt in een gezellige zelf-overtuiging manifest. Die morgen kwijt de kioskjuffrouw zich zeer waardig van haar taak. Deze waardigheid wordt nog vergemakkelijkt door de mening dat alle kopers slechts een gelegenheid zoeken haar het hof te maken. Dit is echter niet het geval.’

Paul van Ostayen.

Uit de bundel Paul van Ostayen: een documentatie, (1964 –samenst. Gerrit Borgers, p. 202.)

4 comments

 1. Marc groet des morgens de dingen… Ploem ploem dag mooie vaas met bloemen… Dag kranten mannetje met je liegbeest papier ploem ploem… Vond ik de mooiste van Paul van Ostaye. Noem alles maar ploem pluim.

 2. Dus zelfbedrog synoniem/saam aan naam met verwaand toch waan beter Dan verwent… Ver wennen slaafs maken en Dan bedrieg je echt je zelve… Laat iemand in waan=droom. Kan geen kwaad. Klaar komen in je dromen… Is de kortste weg genomen. De duizenddichter.

  • Paul van Ostaye homo…
   Dan zijn veel vrouwen eerder onuit trek gelijk… Niet getreurd op elk potje past en dekt het zich.

   • Paultje van Ostaye een knappe knaap …. die 6 kaarten achter het glas post kaarten daar heb ik er nog een van ontvangen… Salute ‘d anvers Aubry… Afzender. Zo die kiosk juf kon die afbeeldingen niet zien en is wel een fantast dichter in roeping. knappe paul geeft die juf eigelijk een lelijkheids sneer
    =is nie eer… Gebruikt haar in van
    Ostayen beschouwend proza.
    Toch maar lelijk literair beroemd.
    2e oorlog verbleef Paul in Berlijn sprak zijn talen je kon hem zo plaatsen in de film O cabaret naast Lyza Manelly. Doch stierf aan tyfus en trok ER zelf de stekker uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s