Social Justice Warriors…

vlagvanhaaksbergen.jpg

Vlag van Haaksbergen

 

Wie de neiging heeft te denken dat Social Justice Warriors een nieuw verschijnsel zijn, attendeer ik op een aardig stuk uit De Groene Amsterdammer (jaren negentig). Citaat:

Een andere kwestie in 1995 betrof de uitgave van een woordenboekje getiteld De taal van Haaksbergen. Daarin worden onder het lemma ‘Jorre’ (jood) Twentse uitdrukkingen genoemd als ‘Je mot ni jodn’ voor ‘Je moet niet afdingen’, “k loa mi ni bejodn’ voor ‘ik laat me niet bedriegen’ en ‘ne roomse jorre’ voor ‘een katholiek die niet eerlijk is’. Op verzoek van het Cidi legt uitgever De Twentse Academie nu een inlegvel in het woordenboek met de tekst dat deze uitdrukkingen kwetsend zijn.

Een inlegvel met uitleg dat uitdrukking kwetsend ZIJN.

Oooow.

Mogen mensen dat misschien zelf bepalen wat kwetsend is en wat niet? En het betreft een woordenboek, dus ja, logisch dat daar soms minder aardige uitdrukkingen in staan – dat is nou taal.

Het CIDI lijkt 24 jaar later met heel andere zaken bezig.

 

5 comments

 1. Veel mensen kwetsen onwetend of ongewild.
  Maar juist daarom is het goed om daar aandacht aan te schenken.
  Willens en wetens kwetsen blijft ongepast en soms zelfs tegen onze grondwet in te gaan.

  Vredelievende groet,

 2. Als ik aan politieke correctheid van de jaren ’90 denk, is het eerste wat me te binnen schiet de boycot van Type O Negative in de Melkweg door actievoerders. Type O Negative zegt u? Ja, dat was een metalband die in de loop van dat decennium een behoorlijke cultaanhang verwief. De zanger werd uiteindelijk sekssymbool in alternatief linkse kringen, dat weet deze jongen nog goed. Maar voordat hij dat was, werd hij door dezelfde linkse scène op drammende wijze uitgekotst, omdat hij eigenlijk een soort zingende Jordan B. Peterson was.

 3. Haaks op haakse winkelhaaks heel bedacht… Zeer wel in de haak. Een haak meer Dan de swatika=schouw us teken over genomen door Adolf uit respekt voor den oudheid en de adelaar de eagele has landid zelfs door de amerikaanse jodenstreken tot op de maan geland indien geen ach en nep is achenebbes…. Daar 9/11 animatie planes of zelfs brutaal helemaal geen pasagiers lijsten en black box. joden jatten Arab ER raub ze moeten wel in de woestijn groeit niets. Ik kwets nooit wel wetend oorzaak en gevolgen. In heel veel vlaggen
  Heraldiek van gereedschap gereed tot schapen werktuig… Al heeft Stalin hamer en sikkel meer ALS wapentuig gebruikt. Wie weet waar Willem wachter woont dat op onze nachtwacht die oorsprong geen nachtwacht was;
  2 klauwen hakenkruis staan geschilderd. Bij gebrek aan een adelaar die je niet zomaar uit de lucht plukt …. Draagt de princess
  De klauwen van den haan/kip zichtbaar tussen de sjerpreep op haar kleed ten teken de kwastika.
  Alle antieke volkeren kende dit teken samen met de klauwende leeuw… Hup Holland hap het meest roemruchtige klauwende symbool der rovende nationalisten listen lusten. Vreten=vrede. Haaksbergen en hackers of vishaak het blijft ER over al aan hangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s